Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κατακραυγή Ελλήνων και Αρμενίων για τη νέα ταινία του Russell Crowe


Την έντονη αντίδραση Ελλήνων και Αρμενίων της Διασποράς προκαλεί η νέα ταινία του Russell Crowe «The Water Diviner», με θέμα την εκστρατεία των ANZAC στην Καλλίπολη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, διαστρεβλώνει την ιστορία, δείχνοντας τους Τούρκους ως θύματα των Ελλήνων και παραβλέποντας την γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ξεκίνησε μια ημέρα πριν την απόβαση των αυστραλών στρατιωτών στην Καλλίπολη.

Ήδη οργανώσεις Ελλήνων και Αρμενίων έχουν προχωρήσει σε διαδικτυακές διαμαρτυρίες και καλούν σε μποϋκοτάρισμα της ταινίας.

Το «The Water Diviner» αναφέρεται στην εκστρατεία των ANZAC - του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών- στην Καλλίπολη. Ο Crowe ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν Αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’20, αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης. Εκεί θα ακούσει από Τούρκους κυρίως αξιωματούχους τι συνέβη στους ANZAC, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

Σε άρθρο του στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ο Δρ. Παναγιώτης Διαμαντής, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, ειδικευόμενος σε θέματα γενοκτονιών, σημειώνει πως ο Crowe και ο σεναριογράφος του Andrew Anastasios (στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία), στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα «κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους». Κι αυτό γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914.

Όπως τονίζει ο Δρ. Διαμαντής, οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως «Ο Στρατός του Σατανά», ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Ο Russell Crowe είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ANZAC. «Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο ιστορικός Peter Stanley, πρώην επικεφαλής Ιστορικής Έρευνας του Australian War Memorial, σχολίασε πως «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ταινία για της σφαγές των Αρμενίων, που ήταν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι των τελευταίων ετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρασημοφορήσει τον Crowe για την ταινία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία, που ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους της Αυστραλίας, προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στην 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου του 2015.


Πηγή: Neos Kosmos, Armenpress, Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


1 σχόλιο:

  1. Τελικά ,οι γενοκτονίες που έκαναν οι Τούρκοι και φυσικά δεν αμφισβητούνται απο κανέναν αντικειμενικό κριτή,μήπως έχουν αφορμές που δεν γνωρίζουμε? Πόσοι αιώνες πρέπει να περάσουν για αντικειμενική καταγραφή ιστορικών γεγονότων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή