Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έργα του Banksy για όλα τα… βαλάντια

"Morons (White)" (2007)

Ο Banksy είναι γνωστός για την street art του, όμως και οι πίνακες και τα γλυπτά του είναι πολυπόθητα αντικείμενα για τους οίκους δημοπρασιών και τους κερδοσκόπους της αγοράς τέχνης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Bonhams δημοπρατήθηκαν 33 έργα του «ανώνυμου» βρετανού καλλιτέχνη, μεταξύ των οποίων ένα stencil σε καμβά με τίτλο «Precision Bombing», το οποίο πωλήθηκε προς 40.000 στερλίνες, 10.000 στερλίνες υψηλότερα από την εκτιμώμενη τιμή του. Σημειώνεται πως το έργο αυτό έχει αγοραστεί και πωληθεί επτά φορές από τότε που δημιουργήθηκε, το 2000. Από την άλλη πλευρά, το έργο Silver Flag πωλήθηκε προς μόλις 5.317 δολάρια.

Δυο από τα έργα του Banksy που πωλήθηκαν στη δημοπρασία του οίκου Bonhams ήταν γλυπτά και τα υπόλοιπα εκδόσεις από τη συλλογή του Steve Lazerides, του πρώτου εμπόρου τέχνης του Banksy και του ανθρώπου στον οποίον οφείλεται η στροφή του γκράφιτι του καλλιτέχνη από τον βανδαλισμό σε έργα που κοσμούν σαλόνια.

Μάλιστα, πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Banksy δημιουργείται με αποκλειστικό σκοπό την πώληση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Artnet, έργα του βρετανού καλλιτέχνη έχουν δημοπρατηθεί 1.293 φορές. Το 2008, ανώνυμος αγοραστής πλήρωσε 1,87 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το «Keep it Spotless», σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.


Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου