Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ποιο είναι το προφίλ των συλλεκτών τέχνης


Ποιοι συλλέγουν έργα τέχνης; Που ζουν, πόσο χρονών είναι, πόσοι είναι και τι τους αρέσει να αγοράζουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απαντά μια νέα έρευνα του Larry’s List, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η έρευνα, που βασίστηκε στα προφίλ και στα στοιχεία περίπου 10.000 ενεργών ιδιωτών συλλεκτών από 71 χώρες.

Όπως προκύπτει, ως πόλη, Νέα Υόρκη εξακολουθεί να στεγάζει τους περισσότερους συλλέκτες στον κόσμο (9% επί του συνόλου) και ακολουθούν το Λονδίνο με 6% και το Σάο Πάολο, το Λος Άντζελες, και το Πεκίνο με 3%. Σε Σικάγο, Παρίσι, Βερολίνο, Σεούλ και Τελ Αβιβ βρίσκουμε από 2% των συλλεκτών, ενώ από 1% ζουν στο Σαν Φρανσίσκο, στο Μπουένος Άιρες, στη Μόσχα, στη Λισαβόνα, στη Μαδρίτη, στη Βιέννη, στην Αθήνα, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη.

Σε επίπεδο χωρών, οι συλλέκτες που ζουν στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου, και ακολουθούν οι συλλέκτες της Γερμανίας (9%), της Βρετανίας (7%) και της Κίνας (7%).

Στα αξιοσημείωτα, η πόλη της Νέας Υόρκης έχει, σε πραγματικούς όρους, περισσότερους συλλέκτες απ’ ότι ολόκληρη η Βρετανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συλλέκτες επηρεάζουν και την προέλευση των καλλιτεχνών. Έτσι, η Κίνα και η Βραζιλία θεωρούνται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και από εκεί προβλέπεται να προέλθουν τα επόμενα «αστέρια» του καλλιτεχνικού χώρου.

Δεν είναι μόνο μέσω της αγοράς τέχνης που οι συλλέκτες δημιουργούν μεγάλα ονόματα, αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί ιδιώτες συλλέκτες διαθέτουν δικούς τους ανεξάρτητους εκθεσιακούς χώρους, δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό. Σύμφωνα με την έρευνα, το 12% των συλλεκτών της λίστας διαθέτουν δικό τους εκθεσιακό χώρο, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν ως δημόσιοι μουσειακοί χώροι.

Σε ότι αφορά το προφίλ των συλλεκτών, η μεγάλη πλειοψηφία (το 71%) είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 59.


Πηγή: ArtSlant
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου