Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Πολιτισμού


«Προτεραιότητά μας είναι να παράγει πλούτο το υπουργείο. Πρέπει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.


«Πρέπει να προχωρήσουμε άλλο ένα βήμα. Έχουμε περάσει έναν οικονομικό πόλεμο, και πιστεύω πως μια κολώνα στην οποία πρέπει να στηριχθούμε είναι ο πολισμός», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου πολιτισμού, ο υπουργός μίλησε για αποκέντρωση, ώστε να αποκτήσουν οι περιφέρειες τον δικό τους πολιτισμό και όχι να εισάγουν, ενώ, επίσης, ανέφερε πως με υποστήριξη και σεβασμό πρέπει να ξαναδούμε την ποπ κουλτούρα. «Και το πανηγύρι και ο εσπερινός είναι πολιτισμός. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι πολιτισμός είναι μόνο ότι παίζεται στο Ηρώδειο», είπε χαρακτηριστικά.

Εν καιρώ θα τοποθετηθεί νέος γενικός γραμματέας, μετά την σχεδόν πενταετή θητεία της κας Λίνας Μενδώνη. «Δεν θα είναι κάποιος που δεν εξελέγη βουλευτής, δεν θα είναι κάποιος από τους περιφερόμενους αποτυχόντες. Θα είναι ένα πρόσωπο που ξέρει τη δουλειά, τον πολιτισμό και τον δημόσιο χώρο» δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Ξυδάκης μίλησε επίσης για επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και σκέψεις για πιθανή αυτονόμηση του ΕΚΕΒΙ, καθώς και για άμεση παραλαβή του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΤΑΠ


Σημαντική είναι και η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στους εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΠΟ, αλλά και η «βαθιά αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) ως εν δυνάμει «αιμοδότη» αναπτυξιακού έργου του ΥΠΠΟ μαζί με τις όλο και πιο μειωμένες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό».

Γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, τα ελάχιστα έσοδα του ΥΠΠΟ «συντηρούν τρέχουσες εργασίες και προέχονται από το "ταπεινωμένο" δημοσιονομικό πρόγραμμα επενδύσεων».

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μόνα κονδύλια ανάπτυξης για τον Πολιτισμό προέρχονται από το ΕΣΠΑ που μειώθηκε στα 400 εκ. ευρώ και από την ρευστότητα του ΤΑΠ με τζίρο 70 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του ΤΑΠ, υπολογίζοντας στην αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟ, ξεκινώντας από τη σύγχρονη οργάνωση ηλεκτρονικού πωλητηρίου των προϊόντων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, στα πλαίσια «μιας γενικότερης και βαθιάς του αναμόρφωσης» που περιλαμβάνει και τον διορισμό νέας διοίκησης (η προηγούμενη υπέβαλε ήδη την παραίτηση της).

Προσλήψεις

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ, 1.100-1.200 εποχικών φυλάκων στους 33 αρχαιολογικούς χώρους της Επικράτειας, χώροι που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Η περίοδος της μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκινά το Πάσχα.

Μουσεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού μελετά αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να λειτουργούν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Για να γίνουν ευέλικτα, με διοικητική αυτοτέλεια, αλλά και να έχουν διάρκεια οι διοικήσεις τους. Εδειξε να γνωρίζει καλά τα προβλήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού και του Επιγραφικού, ενώ δεν απέκλεισε να εξεταστούν τα θετικά χαρακτηριστικά του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και της Εθνικής Πινακοθήκης, που επίσης λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ώστε να αναμορφωθεί η λειτουργία των κορυφαίων μουσείων της χώρας. «Θα πρέπει» πρόσθεσε «τα μεγάλα μουσεία να συνεισφέρουν έσοδά τους στον κοινό κορβανά, ώστε οι πόροι να μοιράζονται πιο δίκαια και να φτάνουν και στα μικρότερα μουσεία».

ΕΜΣΤ

Αναφερόμενος στο πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι «σκοπός του είναι να λειτουργήσει άμεσα. Να ανοίξει με μια λαμπρή γιορτή για τον λαό και όλοι να μπορούν να απολαύσουν όλα τα έργα του Μουσείου». Ερωτηθείς για την Άννα Καφέτση, την απερχόμενη διευθύντρια και «ψυχή» του ΕΜΣΤ, ο υπουργός απάντησε: «Θα τη συναντήσω, θα συζητήσουμε και θα γίνει ό,τι καλύτερο. Αφήνω ορθάνοιχτο το παράθυρο. Η Άννα Καφέστη θα αποκατασταθεί ηθικά».

Λυρική Σκηνή


Για την Εθνική Λυρική Σκηνή, δήλωσε πως «παράγει πολύ καλό έργο αλλά τα έσοδα δεν επαρκούν, αντιμετωπίζει κρίση όπως κάθε άλλος οργανισμός», τονίζοντας πως χρειάζεται σωστή διαχείριση, και έκανε αναφορά στα 5 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μεταφορά στο νέο κτήριο.

Αναφερόμενος συνολικά στις ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, ο υπουργός δήλωσε πως ήδη έχουν πάρει περισσότερο από το 50% για φέτος και πως τις τελευταίες ημέρες έγιναν νέες εκταμιεύσεις. Για το ΚΘΒΕ δήλωσε πως πήρε 3 εκατομμύρια ευρώ και δε θα μείνει κανένας απλήρωτος, διευκρινίζοντας πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Βούρος, δεν κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά.

Μέγαρο Μουσικής

Σε ερώτηση για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, απάντησε: «Πρόκειται για ένα φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους. Το κράτος βρίσκεται σε αμήχανη θέση με το θέμα, γιατί πρέπει να πληρώσει στιγμές μεγαλομανίας του παρελθόντος». Δεν απέκλεισε να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του Μεγάρου, ώστε να περάσει πλήρως και ο έλεγχος της διοίκησης στο κράτος. Αναφερόμενος στο νέο κτήριο το χαρακτήρισε «υπόγειο τάφο του Ραμσή», ενώ πρόσθεσε πως όταν το κράτος ελέγχει τα κτήρια θα μπορέσει να στεγάσει και τις ορχήστρες.

Τιμές βιβλίων

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση. Το θέμα επανήλθε δια στόματος του υπουργού. «Δεν ωφελήθηκε κανείς από την κατάργησή της» είπε ο κ. Ξυδάκης. Δήλωσε ότι «δεν θα αλλοιωθεί ο ΦΠΑ στα βιβλία» και ότι τα δύο μέτρα θα ανακοινώσουν από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

ΕΚΕΒΙ

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που είχε καταργηθεί το 2013 και στη συνέχεια «κουτσουρεμένο» είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτόνομης επαναλειτουργίας του.

Μετεγκατάσταση υπηρεσιών

Τέλος, σχετικά με την μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου από το ενοικιαζόμενο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου στεγάζεται τώρα, στην οδό Πειραιώς (εργοστάσιο Τσαούσογλου), απάντησε: «Η ιδέα της μετεγκατάστασης παραμένει. Όμως, η κτιριακή υποδομή δεν αρκεί για όλες τις υπηρεσίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φεύγουν κεντρικές υπηρεσίες από το ιστορικό κέντρο της πόλης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου