Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Έργο του Μιχαήλ Άγγελου εικάζεται ότι είναι δύο ορειχάλκινα αγάλματα


Δύο ορειχάλκινα αγάλματα, των οποίων ο γλύπτης ήταν μέχρι σήμερα άγνωστος, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έργα του Μιχαήλ 'Αγγελου, όπως ανακοινώθηκε από ερευνητές διεθνούς ομάδας υπό το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Μουσείο Fitzwilliam, όπου τα γλυπτά θα εκτίθενται από σήμερα μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Τα δύο έργα, ύψους ενός μέτρου, παρουσιάζουν έναν νέο άνδρα και έναν άλλο μεγαλύτερης ηλικίας γυμνούς να καβαλικεύουν πάνθηρες. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι έργα του Μιχαήλ 'Αγγελου, τότε θα είναι τα μόνα χάλκινα γλυπτά που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα του διάσημου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, ο οποίος φιλοτέχνησε νωπογραφίες στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.

Τα γλυπτά είχαν αποδοθεί στον Μιχαήλ 'Αγγελο, όταν έγινε η καταγραφή τους για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αλλά κατά τα επόμενα 120 χρόνια η πατρότητά τους αμφισβητήθηκε λόγω της απουσίας υπογραφής του καλλιτέχνη και αποδεικτικών στοιχείων.

Ωστόσο το φθινόπωρο του 2014, ο Παύλος Ιωαννίδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακάλυψε ένα σκίτσο που παρουσίαζε έναν νέο γεροδεμένο άνδρα να καβαλικεύει πάνθηρα, αντίγραφο χαμένων προπλασμάτων του Μιχαήλ Αγγέλου που είχε σχεδιάσει ένας μαθητής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μιχαήλ Αγγελος είχε συλλάβει ένα ασυνήθιστο έργο γλυπτικής.

Μελέτες που διεξήχθησαν για τα δύο έργα έδειξαν ότι το ύφος και η ανατομία τους προσεγγίζουν ιδιαίτερα έργα που ο Μιχαήλ Άγγελος φιλοτέχνησε από το 1500 έως το 1510. Συνεπώς τα δύο γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις. Η έρευνα συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα των ειδικών θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου