Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Βερολίνο: Αφιέρωμα του ΕΙΠ στον Θόδωρο Αγγελόπουλο


Στον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τον ξαφνικό θάνατό του (24 Ιανουαρίου 2012), είναι αφιερωμένος ο κύκλος τριών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο.

Η πρώτη εκδήλωση είναι φωτογραφική έκθεση της Νέλλης Τραγουστή, με τίτλο «Πρόσωπα και χώροι», που εγκαινιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου.

Θέμα των φωτογραφιών, τα πρόσωπα και οι χώροι της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη του Χρόνου». Μια προσωπική ματιά της φωτογράφου στους άδειους χώρους, στα πρόσωπα των ηθοποιών και του σκηνοθέτη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και στην Κολωνία το 2008 (www.kanellatragousti.com).

Εγκαίνια: Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-21:00
Διάρκεια έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου 2015

Η δεύτερη αφορά στην παρουσίαση του ντοκυμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει την Σκόνη του Χρόνου».

Το ντοκιμαντέρ αυτό του πολυβραβευμένου Νίκου Λυγγούρη καταγράφει δίκην ημερολογίου τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Αγγελόπουλου στο Βερολίνο κατά την διάρκεια οκτώ επιλεγμένων ημερών: 18 Ιανουαρίου – 16 Φεβρουαρίου 2008 (47΄). Ο Αγγελόπουλος μιλάει για τις καλλιτεχνικές του πεποιθήσεις καθώς και για τον τρόπο της δουλειάς του και κάνει έναν απολογισμό της δημιουργικής του πορείας.

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015, 19:30

Τέλος, στις 23 Φεβρουαρίου, ο Πέτρος Μαρκάκης θα μιλήσει για τις «τριλογίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Ο γνωστός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής γερμανικής λογοτεχνίας στα ελληνικά, Πέτρος Μάρκαρης, υπήρξε στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ομιλία του (στα γερμανικά) διατρέχει το μεγάλο και πλούσιο τοπίο της δημιουργίας του Έλληνα κινηματογραφιστή.​

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015, 19:00Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: Monbijouplatz 12, 2ος όροφος, 10178 Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου