Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές τέχνης από τη Βρετανία


Η αξία των εξαγωγών τέχνης από τη Βρετανία άγγιξε επίπεδο ρεκόρ το 2014, με αγοραστές από όλον τον κόσμο να εκμεταλλεύονται την ακμάζουσα σκηνή τέχνης του Λονδίνου, αλλά και την "ελαστική" νομοθεσία για τις εξαγωγές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μελέτη του Thomson Reuters έδειξε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2014 είχαν εξαχθεί έργα αξίας 11,3 δισ. στερλινών, ποσό αυξημένο κατά 7,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2005, η αξία των εξαγωγών ανέρχονταν σε 5 δισ. στερλίνες.

"Το Λονδίνου παραμένει αγορά-κλειδί, με τους αγοραστές από όλον τον κόσμο να έλκονται από το πυκνό δίκτυο γκαλερί, συλλεκτών και καλλιτεχνών της Βρετανίας, αλλά και από το ρεαλιστικό καθεστώς εξαγωγών της χώρας", σύμφωνα με τον Massimo Sterpi, συντάκτη της έκθεσης "The Art Collecting Legal Handbook", που εξέδωσε το Thomson Reuters.

Η αυξανόμενη αξία των εξαγωγών τέχνης δείχνει ότι το Δικαίωμα Μεταπώλησης του Καλλιτέχνη, το οποίο δίνει στον καλλιτέχνη ή στους κληρονόμους του μερίδιο έως και 4% επί του μεταπωλούμενου έργου, δεν έχει επηρεάσει τις βρετανικές πωλήσεις όσο φοβούνταν ορισμένοι.

Το συγκεκριμένο Δικαίωμα άρχισε να εφαρμόζεται το 2006 και από τον Ιανουάριο του 2012 αφορά και έργα καλλιτεχνών που έχουν αποβιώσει έως και 70 χρόνια πριν. Αρχικά υπήρχαν ανησυχίες στο Λονδίνο ότι η νέα νομοθεσία θα ενθάρρυνε τους πωλητές να στραφούν σε ανταγωνίστριες αγορές, όου δεν ίσχυε παρόμοιο δικαίωμα μεταπώλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές των πωλήσεων που επιτυγχάνονται στο Λονδίνο είναι συνήθως τόσο υψηλές που τα κίνητρα για πώληση των έργων σε άλλες αγορές -όπως για παράδειγμα στο Παρίσι- είναι ελάχιστα.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου