Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Γαλλία: Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στην «ιδιωτικοποίηση» του επαγγέλματος


Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την περασμένη εβδομάδα τους επισκέπτες του Λούβρου στο Παρίσι. Περίπου 100 αρχαιολόγοι που είχαν μπλοκάρει τα εκδοτήρια εισιτηρίων του μουσείου, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση του επαγγέλματός τους, άφηναν τους επισκέπτες να μπαίνουν στο μουσείο χωρίς να πληρώνουν την είσοδο των 12 ευρώ.

Οι αρχαιολόγοι μιλούν για απειλή στην προστασία των μνημείων αρχαιολογικής κληρονομιάς, σημειώνοντας σε σχετική τους ανακοίνωση πως «για περισσότερο από 10 χρόνια, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του τομέα αυτού έχει οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση», όπως μεταδίδει το AFP.

Από το 2003 έχει δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να ανταγωνίζονται με αρχαιολόγους που έχουν προσληφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση σε projects που σχετίζονται με την προληπτική διατήρηση αρχαιολογικών χώρων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, εάν συνεχιστούν τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων.

Πληροφορίες που επικαλείται το Artnet News αναφέρουν πως το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού και τα συνδικάτα των αρχαιολόγων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: AFP, Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου