Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ευαγγέλιο που αποδίδεται στην Παναγία ανακαλύφθηκε στο Harvard


Ένα χαμένο ευαγγέλιο που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα ανακαλύφθηκε στα Μουσεία Τέχνης του Harvard. Το χειρόγραφο, γραμμένο στην κοπτική γλώσσα, έχει ονομαστεί «Το Ευαγγέλιο των Κλήρων της Μαρίας» και παρέμενε στη συλλογή του Μουσείου Sackler από το 1984, χωρίς να έχει αναγνωριστεί.

«Το Ευαγγέλιο των Κλήρων της Μαρίας, της μητέρας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στην οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε τα χαρμόσυνα νέα», γράφει στην πρώτη του παράγραφο το 160 σελίδων βιβλίο, όπως μεταδίδει το Artnet News. «Αυτός που θα προχωρήσει με όλη του την καρδιά θα αποκτήσει αυτό που αναζητά. Αρκεί να μην είναι αναποφάσιστος».

Το κείμενο διαφέρει από τα παραδοσιακά ευαγγέλια από την άποψη ότι δεν επικεντρώνεται στη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού, αλλά δίνει μια σειρά χρησμών, όπως αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Princeton, Anne Marie Luijendijk, η οποία στο βιβλίο της με τίτλο «Forbidden Oracles? The Gospel of the Lots of Mary» αναλύει το κείμενο. Πρόκειται για 37 προτάσεις που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως μαντείες, όπου ο αναγνώστης «έθετε ερώτημα» στο ευαγγέλιο και γύριζε σε μια τυχαία σελίδα του για διαφώτιση.

«Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ευαγγέλιο με την παραδοσιακή έννοια, δικαιολογεί την έρευνα ως προς την αποδοχή και την χρήση του όρου ‘ευαγγέλιο’ στην ύστερη αρχαιότητα», σημειώνει η Luijendijk.

Το ευαγγέλιο δωρίθηκε στο Πανεπιστήμιο από την Beatrice Kelekian, ο πεθερός της οποίας ήταν «έμπορος με μεγάλη επιρροή κοπτικών αρχαιοτήτων» σύμφωνα με την Luijendijk. Ωστόσο, η προέλευση του βιβλίου παραμένει μυστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, το Live Science μετέδωσε πως σε μάσκα αιγυπτιακής μούμιας βρέθηκε κομμάτι από πάπυρο που χρονολογείται από το 90 μ.Χ. και το οποίο περιείχε την παλαιότερη –με τα μέχρι σήμερα δεδομένα- γραπτή εκδοχή ενός άλλου ευαγγελίου, αυτό του Μάρκου.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου