Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ζητούνται νέοι Monuments Men


Την επόμενη γενιά των “Monuments Men”, ψάχνει για να στρατολογήσει ο αμερικανικός στρατός. Στόχος, να βοηθήσουν στη διατήρηση πολιτιστικών μνημείων σε εμπόλεμες ζώνες και να δώσουν συμβουλές στους στρατιώτες για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, μετά από χρόνια πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και τον νέο πόλεμο στη Συρία, που οδήγησε σε τεράστιες λεηλασίες αρχαίων αντικειμένων και σε εσκεμμένη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων, ο στρατός αναγνωρίζει πλέον την ανάγκη ύπαρξης ειδικών στις εμπόλεμες ζώνες, προκειμένου να συμβουλεύουν τους διοικητές και να συνεργάζονται με τις πολιτικές αρχές μετά από μάχες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Έτσι, ο αμερικανικός στρατός στρέφεται σε διευθυντές μουσείων, αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς, τους οποίους καλεί να επανδρώσουν το τμήμα πολιτιστικών υποθέσεων, το οποίο στηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε χώρες όπου έχουν εμπλακεί αμερικανοί στρατιώτες.

Για πολλά χρόνια, οι κινήσεις του τμήματος αυτού ήταν καθαρά αντιδραστικές – για παράδειγμα παρενέβη μετά την λεηλασία του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ το 2003- ή βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία στρατιωτών.

Η υπηρεσία των «Μνημείων, Καλών Τεχνών και Αρχείων», δημιουργήθηκε πριν από περίπου 70 χρόνια, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποτελούνταν από μια ομάδα περίπου 345 ανδρών και γυναικών από 13 κράτη οι οποίοι προσέφεραν εθελοντικά τις εργασίες τους. . Η αποστολή τους ήταν να προστατεύσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς από την καταστροφή και να κατάσχουν λεηλατημένα έργα τέχνης, όσο το επέτρεπε βεβαίως ο πόλεμος. Πολλοί από αυτούς είχαν εμπειρία ως διευθυντές μουσείων, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και εκπαιδευτές.

Σήμερα όμως το τμήμα είναι ελλιπές, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο στρατός πλέον είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Σε αντίθεση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα δεν έχουμε την επιστράτευση», σχολιάζει η Corine Wegener, που εργάζεται στο τμήμα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Smithsonian Institution. «Σήμερα ο στρατός είναι εθελοντικός και επαγγελματικός και δεν υπάρχουν πολλοί ιστορικοί τέχνης που να τρέχουν να καταταγούν».

Η αρχική αντίδραση από τον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι θετική, που σημειώνει μάλιστα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του στρατού έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου