Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Η ελληνική μουσική δεν είναι μόνο… μπουζούκια!


Ένα μικρό αφιέρωμα στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters, λέγοντας πως η ελληνική μουσική δεν είναι μόνο ο… «Ζορμπάς» και τα «Παιδιά του Πειραιά».

Όπως γράφει ο αρθρογράφος Jeremy Gaunt, «Χωμένο σε μια γωνιά της ιστορικής περιοχής της Πλάκας στην Αθήνα βρίσκεται ένα μικρό μουσείο που δείχνει πως υπάρχουν περισσότερα στην Ελληνική μουσική από τον «Ζορμπά» και το «Ποτέ την Κυριακή».

Μάλιστα, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων δεν περιέχει σχεδόν κανένα μπουζούκι, το χαρακτηριστικό ελληνικό όργανο που συχνά συνοδεύει το σπάσιμο πιάτων στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.

Αντιθέτως, οι επισκέπτες βλέπουν σειρές ξύλινων και κοκάλινων φλογέρων, πήλινων τυμπάνων που ονομάζονται τουμπελέκια και γκάιντες φτιαγμένες από δέρμα προβάτου ή κατσίκας».

Ο κ. Gaunt επισκέφθηκε το μουσείο προσφάτως και «έπεσε» σε ώρα μαθήματος, όπου στο υπόγειο αντηχούσαν οι ήχοι μαθητών που μάθαιναν να τραγουδούν και να παίζουν με τον παλαιό τρόπο, χρησιμοποιώντας και σαντούρι.

‘Η παραδοσιακή μουσική ήταν ζωντανή μέχρι πρόσφατα’, δήλωσε στο Reuters ο κ. Πέτρος Μουστάκας, μουσικολόγος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το οποίο σκοπό έχει την προστασία και διατήρηση της μουσικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Ο αρθρογράφος του Reuters σχολιάζει πως «η σύγχρονη ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η τοπική μουσική τείνει να ξεπερνά τις εισαγωγές βρετανικής και αμερικανικής μουσικής στα μουσικά καταστήματα.

Είναι πιο πολύ σαν την ποπ και την ντίσκο, όμως ο κ. Μουστάκας σημειώνει πως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους «ρυθμούς» της παραδοσιακής μουσικής, αν και με πολύ πιο αστικό τρόπο.

Το ίδιο κάνουν και άλλες μορφές ελληνικής μουσικής, όπως τα ρεμπέτικα, που σχεδόν πάντα αποκαλούνται τα ‘Ελληνικά Μπλουζ’, διότι παίχτηκαν για πρώτη φορά από τους φτωχούς γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Όμως το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων ασχολείται κυρίως με τον ωμό, αγροτικό ήχο από τα βουνά και τα νησιά της Ελλάδας».

Το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 1.200 αντικειμένων του μουσείου προέρχονται από τη συλλογή του κριτικού και μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, ο οποίος πέθανε το 2003. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, αν και δεν υπάρχουν ηλεκτρικά όργανα, αναφέρει ο κ. Gaunt.

Το παλαιότερο αντικείμενο, σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα, είναι μια κρητική λ ύρα του 1743. Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λαούτο του 19ου αιώνα, στολισμένο με ελεφαντόδοντο και καβούκι χελώνας. Λέγεται πως κατασκευάστηκε από τον λαουτάρη Μανώλη Βενιό από την Κωνσταντινούπολη, έναν μεγάλο οργανοποιό, όργανα του οποίου πλέον πωλούνται προς πολλές χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου