Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ποιες διασημότητες βρίσκονται στη λίστα των Swiss Leaks


Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους πελάτες του κόσμου της Τέχνης έφεραν στο φως τα μυστικά ντοκουμέντα που διέρρευσαν από την ελβετική τραπεζική θυγατρική της HSBC. Μεταξύ των 100.000 ιδιωτών και επιχειρήσεων, των οποίων τα αρχεία για την περίοδο 2005-2007 διέρρευσαν, περιλαμβάνονται ο γάλλος καλλιτέχνης Christian Boltanski, ο φωτογράφος μόδας Helmut Newton και ο πρώην πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, Alfred Taubman (ο οποίος από το 2002 μέχρι το 2003 βρέθηκε στη φυλακή για χειραγώγηση τιμών στις δημοπρασίες), αλλά και διάσημοι μουσικοί και ηθοποιοί.

Τα μυστικά έγγραφα έδειξαν πως η ελβετική θυγατρική της HSBC απέκρυπτε εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από διακινητές ναρκωτικών, έμπορους όπλων και διασημοτήτων, βοηθώντας πλούσιους ιδιώτες από όλον τον κόσμο να φοροδιαφύγουν.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, ο Taubman συνδέεται με έξι λογαριασμούς και εκπρόσωπός του δήλωσε στο International Consortium of Investigative Journalism (έρευνα του οποίου έφερε στο φως το σκάνδαλο της HSBC) πως οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν στην Athena Group, μια εταιρεία real estate στην οποία ο Taubman ήταν επενδυτής, και δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν αναπτυξιακά projects στη Ρωσία.

Ο Newton, ο οποίος απεβίωσε το 2004, ήταν συνδικαιούχος σε λογαριασμό που συνδέονταν με άλλο λογαριασμό που άνοιξε τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, στο όνομα του Helmut Newton Foundation, ο οποίος περιείχε 35.528 δολάρια, σύμφωνα με το ICIJ. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος ανέφερε πως «ο λογαριασμός είναι μέρος των ετήσιων λογαριασμών του HNF που κάθε χρόνο ελέγχονται από ελβετική λογιστική εταιρεία, η δραστηριότητα της οποίας είναι σύμφωνη με την ελβετική νομοθεσία». Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμού ξεκίνησαν πριν τον απρόσμενο θάνατο του Newton.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, ο Boltanski είχε λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, όμως από το 2007 έχει αναθεωρήσει την οικονομική του συμφωνία.

Στο μεταξύ, ο Stephen Green, εκτελεστικός πρόεδρος της HSBC από το 2006 μέχρι το 2010, οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας το 2011-2013, διορίστηκε πρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας του Λονδίνου το 2014 και πρώην θεματοφύλακας του Βρετανικού Μουσείου. Ο Green δήλωσε επανειλημμένως στα media ότι δεν σχολιάζει τις δραστηριότητες της HSBC.

Το Billboard μεταδίδει πως μεταξύ των διασημοτήτων που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν, είναι o David Bowie και η Tina Turner, οι οποίοι όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι κάτοικοι Ελβετίας. Ο Phil Collins διαθέτει επτά τραπεζικούς λογαριασμούς που αναφέρονται στα έγγραφα, όμως και αυτός διαμένει στην Ελβετία, όπως γνωστοποίησε ο μάνατζέρ του.

O John Malkovich αναφέρεται επίσης ως κάτοχος λογαριασμού στην ελβετική θυγατρική της HSBC, όμως ο εκπρόσωπός του δήλωσε στο ICIJ πως ο ηθοποιός δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού αυτού, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να συνδέεται με τον Bernard Madoff, τον ιθύνοντα νου πίσω από το τεράστιο σκάνδαλο της πυραμίδας από την οποία έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια χιλιάδες επενδυτές.

Εκπρόσωπος της ηθοποιού Joan Collins δήλωσε πως «το 1993 η πελάτης μου κατέθεσε κεφάλαια σε τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο και στη συνέχεια ανακάλυψε πως, χωρίς δική της εντολή, τα χρήματα μεταφέρθηκαν στον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό».

Στα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρεται πως ο ηθοποιός Christian Slater συνδέεται με λογαριασμό πελάτη που αναφέρεται ως «Captain Kirk» -τον γνωστό χαρακτήρα του Star Treck. Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 1996 και έκλεισε το 1997. Τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν τον ακριβή ρόλο του Slater σε σχέση με τον λογαριασμό αυτό.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως κανένας από τους προαναφερθέντες δεν κατηγορείται για αδικοπραγία.

Πηγή: The Art Newspaper, Billboard
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου