Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

«Καμπανάκι» της UNESCO για μαζική καταστροφή βιβλίων στη Μοσούλη


Την έντονη ανησυχία της για τις αναφορές που κάνουν λόγο για μαζική καταστροφή βιβλίων σε μουσεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια στην Μοσούλη του Ιράκ εξέφρασε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova.

«Αυτή η καταστροφή σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτισμική εκκαθάριση που καταγράφεται σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλους εξτρεμιστές στο Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έρχεται να προστεθεί στην συστηματική καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς και στις διώξεις μειονοτήτων, η οποία επιδιώκει να εξαλείψει την πολιτισμική διαφορετικότητα, η οποία είναι η ψυχή του ιρακινού λαού».

Σύμφωνα με πολυάριθμα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καεί εσκεμμένα χιλιάδες βιβλία φιλοσοφίας, νομικής, επιστήμης και ποίησης. Εάν τα δημοσιεύματα αυτά επαληθευτούν, θα πρόκειται για μια από τις πιο σαρωτικές ενέργειες καταστροφής συλλογών βιβλιοθηκών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Το κάψιμο βιβλίων αποτελεί επίθεση στον πολιτισμό, την γνώση και τη μνήμη, όπως είδαμε πρόσφατα και στο Τιμπουκτού, με το κάψιμο των χειρογράφων στο Κέντρο Ahmed Baba. Τέτοια βία αποτελεί απόδειξη ενός project φανατικών, που στόχο έχουν τόσο τις ανθρώπινες ζωές όσο και την πνευματική δημιουργία. Η UNESCO ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια για να καταπολεμήσει αυτού του είδους τη βία, μέσω της παιδείας, της επιστήμης και του πολιτισμού, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του διαλόγου και της ειρήνης. Τέτοιες καταστροφές αποτελούν μια σκληρή υπενθύμιση ότι τα έθνη του κόσμου πρέπει να παραμείνουν ενωμένα για να καταπολεμήσουν αυτόν τον φανατισμό σήμερα», πρόσθεσε η κ. Bokova.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου