Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

‘Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνία του Αιγαίου’- Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατό του


Με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο, στις 23 Απριλίου 2015 η Βρετανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου τιμούν τη μνήμη του μεγάλου Άγγλου ρομαντικού ποιητή με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο νησί.

Την 23η Απριλίου, ημέρα θανάτου του ποιητή, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο στον τάφο του Ρούπερτ Μπρούκ που βρίσκεται στον Όρμο Τρείς Μπούκες. Κατά την τελετή θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση ποίησης του Ρούπερτ Μπρουκ και θα κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του από τον Βρετανό Πρέσβη κ Κίττμερ, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανό, τον Δήμαρχο Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρούκ (Rupert Brooke Society) από το Λονδίνο κ. Maybin καθώς από εκπροσώπους Διπλωματικών Αποστολών στην Ελλάδα. Καθώς ο Ρούπερτ Μπρουκ είχε καταταγεί και υπηρετούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό πριν το θάνατό του, στην τελετή μνήμης θα παρευρεθεί επίσημο άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλη της μπάντας για να αποδώσουν τιμή στη μνήμη του.

Την ίδια μέρα, στις 23 Απριλίου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια οπτικοακουστικής έκθεσης με τίτλο ‘Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνία του Αιγαίου’, που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του θεάτρου στο Δημοτικό Σχολείο της Σκύρου και θα παραμείνει ανοιχτή έως 1 Σεπτεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση, συνδιοργανώνεται από τη Βρετανική Πρεσβεία και το Δήμο Σκύρου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου (Imperial War Museum), του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρούκ (Rupert Brooke Society) και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Commonwealth War Graves Commission). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο ρομαντικό κόσμο της ποίησης του Ρούπερτ Μπρουκ και ταυτόχρονα να περιηγηθούν στις ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό χάρτη


Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ και αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που προγραμματίζει η Βρετανική Πρεσβεία για την περίοδο 2015-2018 στην Ελλάδα.


Ποιος ήταν ο Ρούπερτ Μπρουκ

Ο Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ θεωρείται από τους πιο αξιόλογους των αρχών του 20ου αιώνα. Ο πρόωρος θάνατός του κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέβαλε στην εξιδανίκευση της εικόνας του την εποχή του μεσοπολέμου.

Γεννήθηκε στο Ράγκμπι της Κεντρικής Αγγλίας στις 3 Αυγούστου 1887. Γόνος εύπορης και καλλιεργημένης οικογένειας, φοίτησε στο τοπικό σχολείο, όπου δίδασκε ο πατέρας του και διακρίθηκε τόσο για τις επιδόσεις του στα μαθήματα, όσο και ως παίκτης του ράγκμπι και του ποδοσφαίρου.

Το 1906 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να σπουδάσει φιλολογία και απέκτησε πολλούς και πιστούς φίλους ως μέλος της σοσιαλιστικής «Φαβιανής Εταιρείας», αλλά και στην καλλιτεχνική «Ομάδα του Μπλούσμπερι», παρότι ανήκε σε διαφορετική λογοτεχνική συντροφιά, τους «Γεωργιανούς ποιητές».

Από το 1913 έως το 1914 περιπλανήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Πολυνησία. Ωστόσο, η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν οι περιπλανήσεις του γύρω από το χωριό του Γκράντσεστερ, το οποίο ύμνησε στο ποίημά του «The Old Vicarage, Grantchester» (1912).

Με την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επιστρατεύτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Συμμετείχε στο αγγλικό εκστρατευτικό σώμα, που θα επιχειρούσε εναντίον των Τούρκων στην Καλλίπολη. Δεν πρόλαβε να πάρει μέρος στην καταστροφική για τους Άγγλους απόβαση, γιατί έπαθε σηψαιμία από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το απόγευμα της 23ης Απριλίου 1915, σ’ ένα γαλλικό πλωτό νοσοκομείο, που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο «Τρεις Μπούκες» της Σκύρου. Τάφηκε στη Σκύρο, στον ίσκιο μιας ελιάς, στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Τα σονέτα που έγραψε ο Μπρουκ κατά τη διάρκεια του πολέμου και εκδόθηκαν το 1915 με τίτλο «1914» τον έκαναν αμέσως διάσημο. Εκφράζουν μία ιδεαλιστική στάση μπροστά στο θάνατο, σε πλήρη αντίθεση με την ποίηση που γράφτηκε αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου των χαρακωμάτων πάνω στο θέμα αυτό. Ένα από τα πιο αγαπημένα του σονέτα «The Soldier» αρχίζει με τους παρακάτω πασίγνωστους στην Αγγλία στίχους:

If I should die, think only this of me:
That there’s some corner in a foreign field
That is forever Enlgand…φωτογραφία Γιάννης Τούντας

Στις 5 Απριλίου 1931 έγιναν στη Σκύρο τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μπρουκ, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος, δαπάναις της διεθνούς επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου, μέλος της οποίας ήταν και ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Στην τελετή παρέστη και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και τον πανηγυρικό εκφώνησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου