Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ανακάλυψη αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Ισραήλ ρίχνει νέο φως στην Έξοδο των Ισραηλιτών


Το Ισραήλ εορτάζει το Πάσχα του ως υπενθύμιση της απελευθέρωσης από την σκλαβιά και την έξοδο από την Αίγυπτο. Δυο νέα αρχαιολογικά ευρήματα όμως που έγιναν πρόσφατα στο Ισραήλ, δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι είχαν αποικίσει περιοχές πολύ βορειότερα απ’ όσο πιστεύονταν μέχρι σήμερα, στην περιοχή Νεγκέβ ή ακόμα και στο Τελ Αβίβ.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ, η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων παρουσίασε τεχνουργήματα ηλικίας 3.400 ετών που βρέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, που αποδεικνύουν την ύπαρξη αιγυπτιακών υπηρεσιών στην περιοχή κατά την ύστερη εποχή του χαλκού και την πρώιμη εποχή του σιδήρου, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Kol Hazman, μεταδίδει το Artnet News.

Από ανασκαφή που έγινε στην Νεγκέβ βρέθηκαν περισσότερα από 300 κεραμικά αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δεκάδες κοσμήματα κατασκευασμένα από χαλκό, κοχύλια και φαγιάντσα, καθώς και μοναδικά λίθινα εργαλεία από κιτρινωπό αλάβαστρο, δακτυλίδια-σφραγίδες κ.α., που χρονολογούνται από το 1.500-1.000 π. Χ.Σύμφωνα με την βιβλική χρονολογία, η Έξοδος έγινε περίπου το 1.300 π.Χ (αν και οι ακαδημαϊκοί ερίζουν για το αν πράγματι υπήρξε Έξοδος και ποια ήταν η έκτασή της).

«Οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο, φαίνεται όμως πως αν και πέρασαν χρόνια από την Έξοδό τους προς το Ισραήλ, η Αίγυπτος δεν άφησε τον λαό του Ισραήλ και τους απογόνους του», σχολίασε ο αρχαιολόγος Amir Ganor, επικεφαλής των ανασκαφών. Κατά τον ίδιο, το εύρημα αυτό παρέχει «σημαντικές αποδείξεις της επίπτωσης του Αιγυπτιακού πολιτισμού στους Ιουδαίους κατοίκους της χώρας».

Από τν πλευρά της, η Δρ. Daphna Ben-Tor , διευθύντρια του τμήματος Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας του Ισραηλινού Μουσείου ανέφερε πως οι περισσότερες σφραγίδες που βρέθηκαν στην ανασκαφή χρονολογούνται από τον 15ο-14ο αι. π.Χ. «Κατά την περίοδο αυτή, η Χαναάν κυβερνώνταν από την Αίγυπτο».

Όπως εξήγησε ο Δρ. Amir Golani της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «η Αίγυπτος ήταν μια ισχυρή αυτοκρατορία κατά την Ύστερη εποχή του Χαλκού, και επέβαλε την εξουσία της στην περιοχή». Η εξουσία αυτή δεν εκφράζονταν μόνο μέσω του πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου, αλλά και «μέσω ισχυρών πολιτισμικών επιρροών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Μαζί με τους αιγύπτιους αξιωματούχους που ζούσαν στο Ισραήλ, και οι τοπικές ελίτ υιοθετούσαν πολλά αιγυπτιακά έθιμα», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, η ίδια Αρχή ανακάλυψε θραύσματα αρχαίων λεκανών παρασκευής μπύρας σε εργοτάξιο στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την Αρχή, τα κεραμικά σκεύη, ήταν κατασκευασμένα με αιγυπτιακή μέθοδο που διέφερε από την τοπική μέθοδο παραγωγής κεραμικών την εποχή εκείνη.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου