Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»: Έκθεση-εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης από το ΕΕΤΕ


Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών διοργανώνει από τις 6 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου στην Πάτρα έκθεση-εργαστήριο ιστορίας της τέχνης που καλύπτει την περίοδο από τη Δικατατορία του Μεταξά, την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τους τόπους εξορίας, έως και το 1967.


Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Απριλίου στις 19:30, ενώ καθημερινά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλονται κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Επίσης, την Κυριακή 3 Μαΐου, από τις 09:30 έως τις 18:30, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Α. Τάσσου, Αλέξαδρου Κορογιαννάκη, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Άννας Κινδύνη,Αντώνη Γκλίνου, Αντώνη Κανά, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλια Σεμερτζίδη, Βάσως Κατράκη, Βασίλη Βλασίδη, Γιάννη Στεφανίδη, Γιώργη Δήμου, Γιώργου Βακιρτζή, Γιώργου Βελισσαρίδη, Γιώργου Γούλα, Γιώργου Μανουσάκη, Γιώργου Σικελιώτη, Δημήτρη Μεγαλίδη, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Δημήτρη Τηνιακού, Ελένης Περάκη – Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππου, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Ζιζής Μακρή, Θωμά Μώλου, Ιωάννη Σπηλιόπουλου, Καπράλου Χρήστου, Κατσικογιάννη Δημήτρη, Κούλας Μπεκιάρη, Κώστα Μαλάμου, Λορέτζου Καρπαθάκη, Λουκίας Μαγγιώρου, Μάριου Βατζιά, Μέμου Μακρής, Μπαλάφα Κώστα, Νικολινάκου Μιχάλη, Νομικού Ανδρέα, Οικονομίδη Δημήτρη, Ορέστη Κανέλλη, Πλακωτάρη Κώστα, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένειου Σπαθάρη, Σπύρου Βασιλείου, Σπύρου Μελετζή, Τάκη Καλμούχου, Τάκη Μάρθα, Τηλέμαχου Κάνθου, Φώτη Μαστιχιάδη, Χρίστου Δαγκλή και ανώνυμων καλλιτεχνών.

Ο στόχος του ΕΕΤΕ δεν είναι να υποκαταστήσει τους Ιστορικούς Τέχνης. Για αυτό και δεν θα βρει κανείς σε αυτή τη διοργάνωση αυτά που αναζητά σε μια ιστορική έκθεση. Μέριμνα του ΕΕΤΕ είναι το πώς, όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού, θα καταγραφεί θα είναι προσεγγίσιμος από το πλατύ κοινό. Για το λόγο αυτό ονομάσθηκε αυτή η παρουσίαση «εργαστήριο», με στόχο να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί αρχειακό – ιστορικό υλικό, με την δημιουργία παράλληλα ηλεκτρονικού αρχείου, με την συμβολή Μουσείων, σωματείων, εικαστικών εν ζωή και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και εν γένει με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την Ιστορική αυτή περίοδο.

Το ΕΕΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού και έχει απευθυνθεί σε «πηγές». Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας το Νοέμβρη του 2014, παράλληλα με έκθεση Σύγχρονης εικαστικής Δημιουργίας μελών του ΕΕΤΕ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας.

Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, Το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, ο συλλέκτης Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών.


Διεύθυνση: Αγορά Αργύρη, Αγ.Ανδρέου 12, Πάτρα
Διάρκεια: 6 Απρίλη – 7 Μάη 2015
Ωρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή :9:00π.μ.-13:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ.-21:00 μ.μ., Σάββατο:10:00π.μ.-14:00 μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου