Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Ροές-Αντίσταση στη Φθορά»: Έκθεση γλυπτικής του Δημήτρη Βλάσση στον Εικαστικό Κύκλο


Την έκθεση γλυπτικής με τίτλο Ροές - Αντίσταση στη Φθορά εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 19:00, στον Εικαστικό Κύκλο ο Δημήτρης Βλάσσης.

Στο σημείωμα του καταλόγου του, ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Επιχειρώ την μετάπλαση της ανθρώπινης φιγούρας από την αρμονία του ανθρωπίνου σώματος στην αίσθηση και την αισθητική του μετάλλου μέσα από μία ΡΟΗ που εκφράζεται με την δομή του βιομηχανικού μεταλλικού σωλήνα.
Δεν αποτυπώνω ρεαλιστικά. Θέλω να εκμαιεύσω την συγκίνηση του θεατή με την αναγωγή του στη σφαίρα των ιδεών μου. Η καταγωγή της γλυπτικής μου είναι η αρχιτεκτονική, τα θέματά της ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος, οδηγός της τα κείμενα, μοντέλο της το ανθρώπινο κορμί και απόδοσή της μια φορτισμένη κίνηση που ελέγχεται από κατασκευαστική λογική. Δεν είναι τόσο εύκολο να «ξεφύγω» από την αρχιτεκτονική μου παιδεία ούτε να παρακάμψω την βιομηχανική λογική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αυτό, σε δεύτερη ανάγνωση, διαβάζεται ως εμμονή στην αφαίρεση, αν σκεφτεί κανείς πως ανήκω στους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, πλην, με λατρεία στην κάθε ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική οποιουδήποτε παρελθόντος. Σκέπτομαι συχνά πως η αφαίρεση στην τέχνη (εκφραζόμενη συνήθως στην απόδοση του ανθρωπίνου σώματος), είναι ομόδρομη με την ιδεοπλασία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Σκέπτομαι πως το ανθρώπινο σώμα, αναμφισβήτητα τέλειο, είναι, τελικά, " Μπαρόκ". Και δυστυχώς, όσο πιο πολύ γερνάει, (εδώ, συγχωρείστε μου την χιουμοριστική διάθεση) τόσο πιο "Μπαρόκ" γίνεται. Ίσως αυτό να με ενοχλεί περισσότερο. Κατανοείστε την εμμονή μου στις σφριγηλές, τις στιλπνές επιφάνειες και την αφαιρετική μορφολογία, που πιστεύει πως, έτσι, θα "γητέψει", θα εμποδίσει την φθορά».


Διεύθυνση: Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα: 7.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου - 16 Μαΐου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο 10.00 - 15.00, Τρίτη - Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 - 20.00, Δευτέρα κλειστά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου