Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Λάφυρο των Ναζί πίνακας της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας


Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας κατέχει πίνακα ο οποίος αποδείχθηκε ότι λεηλατηθεί από τους Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, μετά από έρευνα που είχε παραγγείλει η βασιλική οικογένεια προκειμένου να εξεταστούν δεκάδες χιλιάδες πίνακες της συλλογής της.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής «εβραίος συλλέκτης αναγκάστηκε το 1942 να παραδώσει τον πίνακα του Joris van der Haagen με τίτλο Haagse Bos with view over Huis Ten Bosch Palace, στην ναζιστική τράπεζα Lippmann, Rosenthal & Co στο Άμστερνταμ», μεταδίδει το BBC.

Μετά τον πόλεμο και την γερμανική κατοχή της Ολλανδίας, «ο πίνακας κατέληξε σε ολλανδό έμπορο τέχνης, από τον οποίον τον αγόρασε το 1960 η βασίλισσα Juliana, χωρίς να γνωρίζει το ιστορικό του».

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με τους κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη του πίνακα, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, προκειμένου να κανονίσουν την επιστροφή του έργου.

Η βασιλική οικογένεια δήλωσε πως θα επιστρέψει τον πίνακα.


Πηγή: BBC, Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου