Τρίτη 7 Απριλίου 2015

«Από τις συλλογές της Κέρκυρας»: Έκθεση-αφιέρωμα στον Γεώργιο Σαμαρτζή, στην Κέρκυρα


Αφιέρωμα στον ζωγράφο Γεώργιο Σαμαρτζή (1868-1925) φιλοξενεί  έως τις 25 Μαΐου η Πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας,στο οποίο αναδεικνύεται τη συμβολή του καλλιτέχνη στη νεοελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση με τίτλο «Γεώργιος Σαμαρτζής: Από τις συλλογές της Κέρκυρας» εστιάζει στην ιστορική συνέχεια των επιδράσεων της ευρωπαϊκή τέχνης (ιταλικής και γαλλικής), στην καλλιέργεια και εξέλιξη του επτανησιακού ιδιώματος στην προσωπογραφία, την τοπιογραφία, την ηθογραφία και τα θρησκευτικά θέματα καθώς και στην πολλαπλότητα των εκφραστικών διατυπώσεων του ζωγράφου.

Σειρά έργων από την αξιόλογη συλλογή της Πινακοθήκης εμπλουτισμένη με τη συμμετοχή ιδιωτικών συλλογών της Κέρκυρας, σχεδίων και προσωπικών αντικειμένων του δημιουργού, προσφέρει πλήθος πληροφοριών για τη ζωγραφική στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα καθώς και ένα πανόραμα εικόνων της επτανησιακής κοινωνίας της εποχής.

Ο Γεώργιος Σαμαρτζής έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην ιστορική Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας (της οποίας αργότερα διατέλεσε και διευθυντής) με δασκάλους τον Βικ. Μποκατσιάμη, τον Άγγ. Γιαλλινά και τον Χαρ. Παχή και στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, σε ιδιωτικές συλλογές και σε ναούς της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κέρκυρας, εξαιρετικά δείγματα της αγιογραφίας του.

Διεύθυνση: Δημοτική Πινακοθήκη,  Παλαιά Ανάκτορα, Κέρκυρα
Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου έως 25 Μαΐου 2015.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-16.00 (εκτός Δευτέρας και αργιών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου