Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη»: Μαθητικός Διαγωνισμός/ Έκθεση ζωγραφικής & Ημερίδα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου ΑθηναίωνΗ μη κερδοσκοπική οργάνωση Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία (Heritage & Museums) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του European Museum Forum (EMF), Council of Europe, διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Σχολείων Αττικής με θέμα «Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη - Μυθολογία, Παράδοση, Μουσεία», έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των φιναλίστ του διαγωνισμού, η οποία θα παρουσιαστεί από 22 έως 30 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και ημερίδα για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση την Πέμπτη 30 Απριλίου στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Heritage & Museums Λίλα ντε Τσάβες – Χρονοπούλου:


«…όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο της τέχνης και των μουσείων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, των οικογενειών τους και των καθηγητών στη διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Οι μαθητές καλούνται να εμπνευστούν από τη μυθολογία, αλλά και να εξερευνήσουν μέσω διαδικτύου μνημεία και μουσεία ευρωπαϊκών χωρών και να εκφράσουν μέσα από τα έργα τους όσα έμαθαν κι όσα ένιωσαν.»

Η αξιολόγηση των έργων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα γίνει από επιτροπή καθηγητών - εικαστικών και όσα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Η ανάδειξη των νικητών θα γίνει με κριτήρια την πρωτοτυπία, τη ζωγραφική διάθεση και την εικαστική προσέγγιση με την ξεχωριστή νεανική ματιά.
Την επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζουν ο καθηγητής ΑΣΚΤ - ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας,
ο καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών - Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η ζωγράφος - θεωρητικός Μερόπη Πρέκα, η χαράκτρια - καθηγήτρια Μαριάννα Ξενάκη, ο χαράκτης Νίκος Δεσεκόπουλος, η Lisa Sotilis - Γλύπτρια, Πρόεδρος του Giorgio De Chirico Foundation στο Washington DC και ο δημοσιογράφος - σκηνοθέτης Δημήτρης Τρίκας.

Τα βραβεία είναι μία χορηγία του Heritage & Museums και η απονομή τους θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 7μ.μ.
Το 1ο βραβείο είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό ταξίδι του νικητή με τη συνοδεία ενός γονέα του στο μουσείο MuCEM (Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου) στη Μασσαλία (www.mucem.org), το οποίο τιμήθηκε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο -European Museum of the Year Award – EMYA 2015. Το 2ο βραβείο είναι το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ και το 3ο βραβείο των 200 ευρώ.


Την ημέρα λήξης της έκθεσης, Πέμπτη 30 Απριλίου στις 7μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης ημερίδα με κεντρικό θέμα «Εκπαίδευση και Τέχνη: Νέες Πολιτισμικές και Μουσειολογικές προσεγγίσεις», αφιερωμένη στη συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και στη σημασία των διαπολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν, εκτός από την Πρόεδρο του Heritage & Museums, σημαντικοί εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπαιδευτικοί, Πανεπιστημιακοί κ.α.

Τέλος, το έργο της αφίσας είναι προσφορά της ζωγράφου και θεωρητικού Μερόπης Πρέκα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 7μ.μ.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028
Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου