Με τις πωλήσεις έργων τέχνης να έχουν εκτιναχθεί από τα μόλις 260 εκατ. δολάρια το 1995 στα 7,8 δις. δολάρια το προηγούμενο έτος, όσοι επενδύουν σε έργα τέχνης, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές για να βγάλουν περισσότερα χρήματα από την τοποθέτησή τους.
Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα έργα σύγχρονης και μεταπολεμικής τέχνης, και να ψάξουν για εκτός μόδας ή ξεχασμένα έργα, με ουσιαστική αξία.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων προτείνει τις εξής προσεγγίσεις:
Αγοράστε έργα εκτός μόδας: Η τέχνη είναι σαν τη μόδα – τα γούστα αλλάζουν διαρκώς. «Η αγορά τέχνης είναι κυκλική» σημειώνει η Inge Reist, διευθύντρια του Center for the History of Collecting στη Frick Art Reference Library της Νέας Υόρκης. «Κάποιοι καλλιτέχνες κερδίζουν και μετά χάνουν την εύνοια. Αν είναι αρκετά ταλαντούχοι, και αν υπήρξαν αρκετά δημοφιλείς, τότε υπάρχει πιθανότητα ότι θα ξαναέρθουν στη μόδα».
Άγνωστα αλλά σημαντικά έργα: Κάποιες κατηγορίες συλλογής παραμένουν απίθανα οικονομικές, διότι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν οι τιμές για προ-Κολομβιανά έργα τέχνης, όπως γλυπτά, αγγεία και κοσμήματα που κατασκευάστηκαν στη Νότια και Κεντρική Αμερική από το 13.000 π.Χ. μέχρι το 1.500 μ. Χ; Σε πρόσφατες δημοπρασίες μεγάλων οίκων, τέτοια έργα έχουν πωληθεί σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των 10.000 δολαρίων.
Αγοράστε έργα που δεν «ταιριάζουν» στο γενικότερο αφήγημα: Η αξία του οποιοδήποτε καλλιτέχνη σχετίζεται με την αντιλαμβανόμενη σημασία του έργου του για την ιστορία της τέχνης. Για παράδειγμα, οι πίνακες που ζωγράφισε στην ύπαιθρο ο John Constable, έχουν μεγάλη αξία, διότι έδιναν την αίσθηση ότι ο ζωγράφος ήταν μοντερνιστής, πριν τον μοντερνισμό. Τα έργα του ιδίου που δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, όμως, αποτελούν συγκριτικά ευκαιρίες.
Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου