Σύμφωνα με την παράδοση της Παλαιάς Διαθήκης, με τον Αβραάμ «εγκαινιάζεται» η περίοδος του μονοθεϊσμού, της λατρείας δηλαδή ενός μόνο Θεού, σε έναν κόσμο όπου η κυρίαρχη τάση ήταν ο πολυθεϊσμός. «Ένας Θεός – Oι απόγονοι του Αβραάμ στον Νείλο. Εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι της Αιγύπτου από την αρχαιότητα μέχρι τον μεσαίωνα», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης στο Μουσείο Bode του Βερολίνου.
Στην είσοδο της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, κεντρική θέση κατέχει η λέξη «Θεός» γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, τα αραμαϊκά και τα αραβικά, όπως τη συναντάμε στα ιερά κείμενα των τριών θρησκειών. Ένα από τα μέρη όπου ιστορικά συνυπήρξαν αρμονικά οι τρεις αυτές θρησκείες ήταν η Αίγυπτος, στην οποία κατέφυγε ο Αβραάμ όταν εγκατέλειψε με τη Σάρα τη γενέτειρά τους, Χαναάν (στο σημερινό Ισραήλ). Η έκθεση του Βερολίνου παρουσιάζει αρχαιολογικούς θησαυρούς που μαρτυρούν την παρουσία των τριών αυτών θρησκειών από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο του Χαλιφάτου των Φατιμίδων περί τον 12 αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο.
Το Μουσείο Bode παρουσιάζει 250 αρχαιολογικά ευρήματα από την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Αιγύπτου, τα οποία προέρχονται τόσο από μουσεία του Βερολίνου όσο και από τις μόνιμες συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου, του Λούβρου καθώς και της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Κέιμπριτζ, μεταδίδει η Deutsche Welle. Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει άγνωστες πτυχές της λατρευτικής παράδοσης και της καθημερινότητας των διαφορετικών θρησκειών στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μάλιστα στην ιστορία της Αλεξάνδρειας, η οποία ήδη από την αρχαιότητα ήταν χωνευτήρι πολιτισμών, γλωσσών αλλά και κοσμοθεωριών.
Κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, γλυπτά από πέτρα και ξύλο, υφάσματα και επιβλητικά κοσμήματα, αρχαίοι πάπυροι είναι μερικά από τα σπάνια αντικείμενα λατρείας που μπορεί κανείς να δει στο Μουσείο Bode, σύμφωνα με την Φριντερίκε Ζάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου του Βερολίνου. Πολλά από τα αντικείμενα που μπορούν να δουν οι επισκέπτες προέρχονται από συναγωγές, εκκλησίες και τζαμιά της Αιγύπτου. Κάθε αίθουσα της έκθεσης αλλά και κάθε επιμέρους έκθεμα συνοδεύεται από μια διαφωτιστική ιστορική περιγραφή αλλά και αποσπάσματα από τη Βίβλο, την Τανάκ και το Κοράνι.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου