Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Νέο fund στην Αφρική για την προώθηση της αφρικανικής τέχνης

Οι Dabing Chen και Herman Steyn στην Art Basel Hong Kong

Ένα νέο fund τέχνης, που φιλοδοξεί να γίνει το «εξέχων» επενδυτικό «όχημα» της Αφρικής για την αφρικανική τέχνη, λανσαρίστηκε πρόσφατα στο Κέιπ Τάουν. Το Scheryn Art Collectors Fund, το οποίο θα επενδύει σε καλλιτέχνες από την Αφρική και την αφρικανική διασπορά, ιδρύθηκε από τον νοτιοαφρικανό investment manager Herman Steyn και τον κινεζικής καταγωγής επιχειρηματία Dabing Chen.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, για να μπει κάποιος στο fund θα πρέπει να δώσει κατ’ ελάχιστον R500.000 (περίπου 40.500 δολάρια), ενώ η ετήσια χρέωση διαχείρισης είναι 2%. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για τις επενδύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τον Steyn, όσοι ελπίζουν σε γρήγορες αποδόσεις θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού. «Ο χρόνος αύξησης της αξίας των έργων είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια, πιθανότατα και δέκα χρόνια», σημειώνει. «Όμως σκοπεύουμε να φέρουμε αποδόσεις. Δεν υπάρχει ακόμα ανατίμηση των τιμών για την αφρικανική τέχνη, και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως υπάρχουν ευκαιρίες».

Κατά τον ίδιο, τα επερχόμενα events θα αυξήσουν το διεθνές ενδιαφέρον για την αφρικανική τέχνη. Στα events αυτά περιλαμβάνονται η φετινή Venice Biennale, που οργανώνεται από αφρικανό επιμελητή για πρώτη φορά, καθώς και το άνοιγμα το2017 του Zeitz Museum of Contemporary African Art στο Κέιπ Τάουν.

Ο Steyn και ο Chen έχουν ήδη δώσει το αρχικό ποσό των R20 εκατ. ($1,6 εκατ.) και ευελπιστούν να συγκεντρώσουν συνολικά R500 εκατ. ($40,5 εκατ.). Ήδη αναζητούν και άλλους μετόχους και τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν στην Art Basel Hong Kong και στην Κίνα για συναντήσεις με πιθανούς κινέζους επενδυτές.

Το fund σκοπεύει επίσης να στηρίξει αφρικανικά μουσεία, και έχει ήδη κάνει δωρεά ύψους «αρκετών εκατομμυρίων ραντ» στο Zeitz Museum.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου