Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Monumenta: Κύκλος εργαστηρίων φωτογραφίζoντας μνημείαΕργαστήριο για προχωρημένους που επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν μια εκτενή φωτογραφική ενότητα μέσα στο πλαίσιο των φωτογραφικών προσεγγίσεων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της έννοιας του μνημείου. Παρουσιάσεις, κριτική ανάλυση έργων, υποστηρικτική διδασκαλία πάνω στην ανάπτυξη φωτογραφικών projects, το editing, την παραγωγή και προώθηση φωτογραφικού έργου και συγκρότηση προσωπικού portfolio. (Απαιτούνται γνώσεις τεχνικής και κατοχή κατάλληλου εξοπλισμού).


4 συναντήσεις:

22 Απριλίου, 6 και 20 Μαΐου. Τετάρτες: 6-9μμ

Κόστος: 100 € / 90 € μέλη MONUMENTA / 80 € φοιτητές

Εισηγητές: Στέργιος Καράβατος, Jeff VanderpoolΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΜΝΗΜΕΙΟ

Μάιος 2015

Σε αυτό το νέο εργαστήριο θα εξερευνήσουμε την ιδιαίτερη και περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μνημείων. Μέσα από παρουσιάσεις σύγχρονων και παλαιότερων φωτογραφικών προσεγγίσεων, ασκήσεις και εξορμήσεις, κριτική ανάλυση εικόνων και ανάπτυξη μικρών φωτογραφικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τις ενδείξεις των ζωντανών διαδικασιών της κληρονομιάς και θα αποτυπώσουν το πως οι ζωές μας και η φυσική μας παρουσία αλληλεπιδρούν και διασταυρώνονται με αυτές των μνημείων.

5 συναντήσεις:

7(Πε), 10(Κυ), 14(Πε), 17(Κυ) & 21(Πε) Μαΐου. Πέμπτες: 6-9μμ & Κυριακές: 11πμ-2μμ

Κόστος: 100 € / 90 € μέλη MONUMENTA / 80 € φοιτητές

Εισηγητής: Jeff Vanderpool

Παλλάδος 21, Ψυρρή, 2ος όροφος (δίπλα στην Πλατεία Ηρώων)


Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής:

6973308857, info@monumenta.org


ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Στέργιος Καράβατος, Jeff Vanderpool


Ο κύκλος εργαστηρίων της ΜΟΝUMENTA Φωτογραφίζοντας Μνημεία συνεχίζεται και φέτος με τη διοργάνωση νέων εργαστηρίων και την επανάληψη παλαιότερων.

Η MONUMENTA από το φθινόπωρο του 2012 διοργανώνει σε συνεργασία με τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool τον κύκλο εργαστηρίων Φωτογραφίζοντας Μνημεία που μέχρι σήμερα αριθμεί 8 αυτοτελείς ενότητες. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών προσεγγίσεων πάνω στην έννοια του Μνημείου με τη θεματική τους να παραλλάσσει κάθε φορά από τις αρχαιότητες και τα αρχιτεκτονικά μνημεία της νεότερης εποχής, μέχρι τον δημόσιο χώρο, την αστική πολεοδομία και το φυσικό τοπίο, μέσα και γύρω από την πόλη, ακολουθώντας τα ποικίλα ενδιαφέροντα και τις πολλές δράσεις της MONUMENTA.

Στόχος των εργαστηρίων είναι αφενός να παρέχουν βασικές γνώσεις τεχνικής, κυρίως με άξονα την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική φωτογραφία, αφετέρου να εμβαθύνουν στην κριτική μελέτη των αντίστοιχων φωτογραφικών εφαρμογών και χρήσεων, καθώς βεβαίως και να οξύνουν την προσωπική δημιουργική και φωτογραφική ματιά των συμμετεχόντων. Μέχρι στιγμής συνολικά πάνω από 70 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια και πέρα από το πλουσιότατο φωτογραφικό έργο που έχουν παράγει, έχουν συνεισφέρει καίρια στη συνεχή και ανοικτή συζήτηση πάνω στα Μνημεία και τις φωτογραφικές τους αναπαραστάσεις.

Την άνοιξη του 2015 τα εργαστήρια της MONUMENTA ξεκινούν μια σειρά επισκέψεων σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα προσφέροντας βασικές γνώσεις γύρω από τη φωτογράφιση μνημείων και προωθώντας την καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς από τις τοπικές κοινωνίες. Πρώτος σταθμός στις 7 και 8 Μαρτίου, το νησί της Σκιάθου, όπου το εργαστήριο συνδιοργανώνεται με τον πολιτιστικό σύλλογο "Η Σκιάθος".

Για τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί επίσης τα φωτογραφικά εργαστήρια Project: Τοπογραφίες και Άνθρωπος και Μνημείο που θα διεξαχθούν στο νέο χώρο της MONUMENTA (Παλλάδος 21, Ψυρρή, Αθήνα).

Οι εισηγητές, Στέργιος Καράβατος και Jeff Vanderpool, είναι φωτογράφοι με πολύπλευρη δραστηριότητα και ευρεία διδακτική εμπειρία. Από το 2012 συνεργάζονται με τη ΜΟΝUMENTA στην οργάνωση και διεξαγωγή της σειράς των εργαστηρίων “Φωτογραφίζοντας Μνημεία”, προσφέροντας κάθε χρόνο διαφορετικούς κύκλους θεματικών και φωτογραφικών προσεγγίσεων. Συνδιοργανώνουν επίσης το εργαστήριο Photography and Cultural Heritage για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος MA in Heritage Management (University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην Ελευσίνα.

Ο Στέργιος Καράβατος (MA in Photographic Studies, Un. of Leiden, NL) έχει εργαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων κι έχει συνεργαστεί με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη διεξαγωγή φωτογραφικών εργαστηρίων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης.

Ο Jeff Vanderpool (MA in Image and Communication [Photography], Goldsmiths, Un. of London), είναι συνιδρυτής της φωτογραφικής ομάδας Fotograficus (www.fotograficus.gr). Έχει διδάξει στο Λονδίνο, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου οργανώνει σεμινάρια και είναι επιμελητής και παραγωγός εκθέσεων στη γκαλερί Long Room. Έργο του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου