Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Νέα έρευνα αποκαλύπτει χαμένο έργο του Shakespeare


Ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Double Falsehood», το οποίο εκδόθηκε το 1728 από κάποιον που ισχυρίζονταν ότι βασίζεται σε χαμένο έργο του Shakespeare, όμως για χρόνια θεωρούνταν ότι ήταν πλαστογραφημένο, μπορεί τελικά πράγματι να είναι γνήσιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έδωσαν στη δημοσιότητα νέα μελέτη για το έργο, η οποία, με τη χρήση λογισμικού ανάλυσης κειμένου, βοήθησε στη δημιουργία μιας «ψυχολογικής υπογραφής» του συγγραφέα.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο Shakespeare είχε άμεση σχέση με τη συγγραφή του Double Falsehood. Θα έλεγα ότι είμαι 97% σίγουρος», σχολίασε ο James Pennebaker, συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Το Double Falsehood εκδόθηκε από τον ειδικό στον Shakespeare, Lewis Theobald, ο οποίος υποστήριζε πως το έργο βασίζεται σε χειρόγραφα του Shakespeare τα οποία αργότερα καταστράφηκαν σε πυρκαγιά. Πολλοί ειδικοί θεωρούσαν πως πρόκειται για γνήσιο έργο του Theobald, ο οποίος ήθελε να το «περάσει» για έργο του Shakespeare. Το χαμένο έργο θεωρείται ότι λέγονταν The History of Cardenio.

Η υπόθεση άνοιξε και πάλι το 2010, όταν η ειδικός σε θέματα λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, Brean Hammond, δήλωσε πεπεισμένη πως το έργο είναι του Shakespear.

Ο Pennebaker και ο κοινωνιοψυχολόγος Ryan Boyd εξέτασαν 33 έργα του Shakespeare, 12 του Theobald και 9 του John Fletcher (περιστασιακού συνεργάτη του Shakespeare). Τα κείμενα εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, για τη χρήση αντωνυμιών, άρθρων και προθέσεων, και λέξεων που σχετίζονται με συναισθήματα, με οικογένεια, με αισθητηριακή αντίληψη και θρησκεία. Βάσει της έρευνας αυτής, οι ερευνητές σχημάτισαν την ψυχολογική υπογραφή του κάθε συγγραφέα.

«Βρήκαμε πως το προφίλ του έργου ταιριάζει με το ψυχολογικό προφίλ του Shakespeare, ενώ ορισμένα σημεία έδειχναν ένα ψυχολογικό προφίλ που ταίριαζε πολύ με αυτό του Fletcher», σύμφωνα με τον Boyd.

«Πραγματικά, υπάρχει ελάχιστη ομοιότητα με τον Theobald, σε σημείο που να είναι πρακτικά αδύνατον να το είχε γράψει αυτός», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως η έρευνα δεν αποτελεί και το τελευταίο κεφάλαιο στο ζήτημα. «Το μόνο που μπορώ να πω σίγουρα είναι πως δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε απόδειξη θα σταματήσει τη διαμάχη ως προς το ποιος έγραψε το έργο».

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου