Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Στις 29 Μαΐου ξεκινά το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Τήνου


Το διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Τήνου (Tinos World Music Festival), ένας θεσμός που φέτος κλείνει τρία χρόνια ζωής, θα πραγματοποιηθεί και αυτό το καλοκαίρι στη Χώρα της Τήνου, από τις 29 έως 31 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρωταγωνιστής του φετινού φεστιβάλ είναι το λαούτο. Ένα όργανο, που, στεριανό ή νησιώτικο, συγγενεύει με τον ταμπουρά, τη λάφτα, το σάζι και το ούτι και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μουσικής παράδοσης αιώνων, βαθιά ριζωμένης στους λαούς που βρέχονται από τη Μεσόγειο και όχι μόνο σ’ αυτούς.

Σολίστες και δεξιοτέχνες του λαούτου από την Ελλάδα και την Τουρκία θα συμπράξουν στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ της Τήνου, ερμηνεύοντας ποικίλα ρεπερτόρια και διαφορετικές εκδοχές του οργάνου, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά ταυτόχρονα και την διαφορετικότητα οργάνων και μουσικών ειδών.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει στις 29 Μαΐου το ντούο του Γιώργη Μανωλάκη, με τον ίδιο στο λαούτο και τον Παύλο Σπυρόπουλο στο κοντραμπάσο. Στη συνέχεια το κουαρτέτο του Αλέξανδρου Παπαδημητράκη με τους Αλέξανδρο Παπαδημητράκη (ούτι ), Νίκο Παραουλάκη νέυ), Μανούσο Κλαπάκη (κρουστά), Παύλο Σπυρόπουλο (κοντραμπάσο).

Στις 30 Μαΐου εμφανίζονται οι Kryftó trio, δηλαδή οι Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (λαούτο, φωνή), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα). Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια της βραδιάς οι Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι), Cihan Turkoglu (σάζι, φωνή), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Οι συναυλίες του τριημέρου θα ολοκληρωθούν, την Κυριακή 31 Μαΐου.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, είναι της Μάρθας Μαυροειδή, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου