Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Θεατρικές Συνθέσεις στο Beton7: «Σχολείο γυναικών- ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει»


Ο ήρωας του Μολιέρου, Αρνόλφος, που επιθυμεί να παντρευτεί, υιοθετεί ένα αθώο κορίτσι υπο το φόβο της απιστίας και τότε συναντά την ηρωίδα του Βέντεκιντ στη νουβέλα ''Mine ha-ha ή Σωματική αγωγή νεανίδων''.


Η ηρωίδα στο έργο του Βέντεκιντ, που γράφτηκε το 1903, περιγράφει την εκπαίδευση ενός κοριτσιού σε ένα ιδιόρρυθμο οικοτροφείο θηλέων όπου οι μαθητευόμενες οδηγούνται στον κόσμο των ενηλίκων έχοντας προετοιμαστεί για να τον εξυπηρετήσουν ερωτικά. Σε αντίστιξη η ηρωίδα στο έργο του Μολιέρου, που γράφτηκε το 1662, «διδάσκεται» από τον μέλλοντα σύζυγό της τα συζυγικά της καθήκοντα- υποχρεώσεις.

Ο Μολιέρος κριτικάρει τον φαρισαϊσμό, την πνευματική χρεοκοπία και τον ωμό κυνισμό της αριστοκρατίας. Αποθεώθηκε από τα λαϊκά στρώματα, μισήθηκε από τους ευγενείς και αφορίστηκε από τον Πάπα.

Ο Βέντεκιντ ένας προφήτης μέσα σε μια εποχή σκοταδισμού και ήταν ο φόβος και ο τρόμος της γερμανικής μπουρζουαζίας. Τα έργα του θεωρήθηκαν καθαρή πορνογραφία γιατί τόλμησε να παρουσιάσει θέματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και τα προβλήματα της εφηβείας, με αποτέλεσμα να απαγορεύονται ή να λογοκρίνονται υπερβολικά.

Ο Μολιέρος και ο Βέντεκιντ άσκησαν κριτική στα ήθη της εποχής τους, κυρίως στην υποκριτική συμπεριφορά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και οδηγήθηκαν ο πρώτος σε αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και διωγμούς και ο δεύτερος σε πολύμηνη φυλάκιση.

Συντελεστές

Μετάφραση - Ξένια Καπλάνη
Σκηνοθεσία - Πέρης Μιχαηλίδης
Κοστούμια - Δέσποινα Χειμώνα
Χορογραφία - Φένια Αποστόλου
Φωτογράφηση - Βίντεο Έφη Γούση
Βοηθός σκηνοθέτη – Μαρίτα Πέστροβα

Ερμηνεύουν

Λίνα Καλπαζίδου - Γρηγόρης Πατρικαρέας

INFO
Ημερομηνίες: 4,5,11,12,18,19,25,26 Μαΐου 2015
Ώρα έναρξης: 22:00
Διάρκεια Παράστασης: 50’
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 5€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων
BETON7 | Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855 | (στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ) τηλ.2107512625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου