Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Μουσεία: Πόσοι επισκέπτες μπορούν να ξεχωρίσουν ένα γνήσιο έργο από ένα πλαστό;


Αν μεταξύ εκατοντάδων έργων ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών σας έλεγαν να ξεχωρίσετε ποιο είναι το πλαστό, θα μπορούσατε; Αυτή τη σκέψη φαίνεται πως έκανε αμερικανός καλλιτέχνης και αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Σύμφωνα με το Artnet News, τον Φεβρουάριο ο καλλιτέχνης Dough Fischbone έκανε το εξής πείραμα στο Dulwich Picture Gallery του Λονδίνου: αντικατέστησε το αριστούργημα του Jean Honoré Fragonard “Young Woman” με έναν πίνακα που είχε δημιουργηθεί στην Κίνα και κόστισε μόλις 120 δολάρια.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τους επισκέπτες να διακρίνουν τον πλαστό πίνακα σε μια συλλογή περίπου 270 πινάκων παλαιών Δασκάλων, όπως του Rubens, του Titian και του Gainsborough. Από τους 3.000 συμμετέχοντες, μόλις το 10% βρήκε τη σωστή απάντηση.

«Πρόκειται για ένα σιωπηλό project, εγείρει όμως διάφορα ευρύτερα ερωτήματα: πώς αλληλεπιδρούμε με τον πολιτισμό στα ινστιτούτα μας, τι παρέχει μια έκθεση σε ένα αντικείμενο;», δήλωσε ο Fishbone στο Artnet news. «Ελπίζω πως θα ενθαρρύνει τον κόσμο να κοιτάζει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα έργα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή της γκαλερί, Xavier Bray, το πείραμα του Fishbone πέτυχε τον στόχο του: «ποτέ ξανά δεν είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να κοιτάζουν κάθε πίνακα», δήλωσε στο BBC.

Να σημειωθεί πως ο πίνακας του Fragonard επέστρεψε στην θέση του, ενώ το αντίγραφό του θα εκτίθεται δίπλα στον γνήσιο πίνακα μέχρι τις 26 Ιουλίου.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου