Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Σημαντική η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών


Δυο γενιές Ελλήνων κινηματογραφιστών συναντώνται φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών: Ο κ. Γιώργος Λάνθιμος συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο κ. Κώστας Γαβράς είναι το τιμώμενο πρόσωπο του τμήματος «Cannes Classics», το οποίο θα προβάλει την ιστορική ταινία του «Ζ» παρουσία και του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη.

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, μετά δηλαδή την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», που είχε βραβευθεί με το Χρυσό Φοίνικα, μια νέα ελληνική ταινία διεκδικεί το κορυφαίο αυτό βραβείο συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η νέα ταινία του κ. Λάνθιμου «O Αστακός» («The Lobster»), σε σενάριο του ιδίου και του κ. Ευθύμη Φιλίππου, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο κ. Λάνθιμος είχε βραβευθεί το 2009 συμμετέχοντας στο τμήμα του φεστιβάλ «Ένα κάποιο βλέμμα» με την ταινία του «Κυνόδοντας».

Ένας άλλος, επίσης διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, ο κ. Πάνος Κούτρας, συμμετέχει φέτος ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος αυτού. Πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου αυτού τμήματος είχε προβληθεί η ταινία του «Xenia».

Ξεχωριστή θέση επιφυλάσσει το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου στον κ. Κώστα Γαβρά. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, που έχει διακριθεί επανειλημμένα στο Φεστιβάλ των Καννών, στα Βραβεία Όσκαρ, όπως και σε πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του τμήματος «Cannes Classics», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί μια από τις σημαντικότερες ταινίες του, το «Ζ».

Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ των Καννών, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης θα παραστεί τη Δευτέρα στην προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας, που έχει ως επίκεντρο τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, και θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα ακολουθήσει προς τιμήν του κ. Γαβρά.

Η αυλαία του 68ου Φεστιβάλ των Καννών άνοιξε στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου. *Δείτε εδώ όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου