Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ανατροπή στη νομοθεσία για τα δικαιώματα καλλιτεχνών στην Καλιφόρνια


Οι συλλέκτες τέχνης που ζουν στην Καλιφόρνια δεν απαιτείται να πληρώσουν δικαιώματα επί των πωλήσεων που πραγματοποιούνται εκτός πολιτείας, όπως αποφάσισε πρόσφατα ομοσπονδιακό δικαστήριο, όμως οι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν δικαιώματα 5% επί των έργων που αγοράζονται εντός της Καλιφόρνια.

Η απόφαση, σύμφωνα με το The Art Newspaper, εγείρει ερωτήματα ως προς το πόσο μακριά θα φτάσουν οι συλλέκτες –και αν θα μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός πολιτείας- προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τα δικαιώματα αυτά.

Η απόφαση του εφετείου περιορίζει την εμβέλεια νόμου του 1976 για τα Δικαιώματα Μεταπώλησης στην Καλιφόρνια –που είναι και ο μοναδικός στις ΗΠΑ- που αρχικά προέβλεπε πως οι αμερικανοί καλλιτέχνες θα λαμβάνουν δικαιώματα 5% επί των έργων που μεταπωλούνται στην Καλιφόρνια ή από κάτοικο της Καλιφόρνια σε τιμή υψηλότερη των 5.000 δολαρίων.

Η υπόθεση ξεκίνησε από μαζική αγωγή που υπέβαλε ομάδα καλλιτεχνών και ιδρυμάτων κατά των οίκων δημοπρασιών Sotheby’s, Christie’s και του eBay. Η απόφαση είχε απορριφθεί το 2012 και οι καλλιτέχνες άσκησαν έφεση.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου