Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Με τα λόγια (γίνεται)»: Περιδιάβαση στην αρχαιοελληνική ποίηση


Την Τρίτη 26 Μαΐου 2015, στις 19:30, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην έκτη και τελευταία εκδήλωση του τέταρτου κύκλου τους, παρουσιάζουν μια περιδιάβαση στην αρχαιοελληνική ποίηση, με την μεταφράστριά της, ποιήτρια, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου και την φιλόλογο, καθηγήτρια Ελένη Ι. Καράμπελα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


Το πρώτο βιβλίο ποίησης της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου, Τα άλογα του Μυροβλήτου , εκδόθηκε το 1974· το πιο πρόσφατο και δέκατο τρίτο, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, το 2014. Ποίησή της έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2008, της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο της Λιμός. Οι μεταφράσεις της αρχαίων Ελλήνων ποιητών εκδόθηκαν το 2010 στο βιβλίο Πιο μουσική απ' τη μουσική.

Η κλασική φιλόλογος Ελένη Ι. Καράμπελα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2003 εκδόθηκε το βιβλίο της, Σκοτεινόν φάος. Δραματολογική προσέγγιση στον Ηρακλή του Ευριπίδη.

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013, στα πέραν των 154 'αναγνωρισμένων' ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.

www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
http://metalogiaginetai.blogspot.gr/


Ημερομηνία
Τρίτη 26 Μαΐου 2015, 19:30


Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), 
Μασσαλίας 22, 
Κολωνάκι


Eίσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου