Σάββατο 9 Μαΐου 2015

«Όχι» στην εθελοντική φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων λέει η Π.Ε.Υ.Φ.Α.


Τα θέματα που απασχολούν τους αρχαιοφύλακες, σε σχέση με τη λειτουργία και ασφάλεια των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, έθεσε σε συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη και τη γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Μ. Βλαζάκη, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προς τα αρμόδια Υπουργεία για την πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, αφού είναι κοινή διαπίστωση ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι τόσο μεγάλες, που δημιουργείται πλέον πρόβλημα στην λειτουργία και την ασφάλειά τους.

- Να συμβάλλει η Ένωση στην καθιέρωση και επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, έτσι ώστε να ισχύσει επιτέλους ότι ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

- Να βρεθεί λύση για την καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακών / Αργιών) των ετών 2013,2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015, για το φυλακτικό προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης, διαφορετικά η Π.Ε.Υ.Φ.Α. ενημέρωσε ότι θα αναλάβει άλλες νόμιμες δράσεις για την διεκδίκησή τους.

Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. τόνισε πως βρίσκεται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για να συμβάλλει στην αναδιοργάνωση του Τ.Α.Π.Α., προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και της οικονομίας της χώρας γενικότερα.

Η Ένωση εξέφρασε στην πολιτική ηγεσία την κάθετη αντίθεσή της στην “εθελοντική” φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, κυρίως για λόγους ασφαλείας και όχι μόνο. Παράλληλα, ζήτησε για οποιεσδήποτε δράσεις και συνέργειες ιδρυμάτων, φορέων, ΜΚΟ κτλ, να γίνονται υπό την αυστηρή επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την Ένωση, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές και οι δράσεις από κοινού, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου