Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου


Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου συγκαταλέγεται πλέον στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, καθώς τιμήθηκε με την πιστοποίηση EFFE 2015-2016, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Φεστιβάλ.
Η EFFE – «Η Ευρώπη για τα Φεστιβάλ, τα Φεστιβάλ για την Ευρώπη», που ίδρυσε η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Τέχνης, είναι μία πύλη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να ανακαλύψουν και να δικτυωθούν με άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Πρόκειται για μια νέα διεθνή πλατφόρμα που συνδέει φεστιβάλ τα οποία είναι βαθιά προσηλωμένα στις τέχνες, τις κοινωνίες στις οποίες ανήκουν και τις ευρωπαϊκές αξίες.

H πλατφόρμα EFFE είναι αποτέλεσμα πολλών ετών εντατικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έδωσαν την εντολή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, για την ίδρυση της.

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους διοργανωτές να υποβάλουν αίτηση για την πιστοποίηση EFFE 2015-2016, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, εκατοντάδες φεστιβάλ υπέβαλαν αιτήσεις για να αποδείξουν την προσήλωσή τους στα τρία κριτήρια για τη λήψη της πιστοποίησης, που ήταν τα εξής: 1. η καλλιτεχνική δέσμευση, 2. η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε αυτά και 3. οι διεθνείς και παγκόσμιες προοπτικές τους. Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες, που διορίστηκαν από τα εθνικά σημεία επαφής της EFFE (για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κακογιάννη), για το άνοιγμα προς τα φεστιβάλ σε κάθε χώρα, βαθμολόγησαν τις αιτήσεις και παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε μία διεθνή επιτροπή που ανακήρυξε τους δικαιούχους της πιστοποίησης EFFE 2015-2016, το Μάιο του 2015.

Πλέον 761 φεστιβάλ από 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, ανήκουν στην πρώτη γενιά των πιστοποιημένων φεστιβάλ με τη σφραγίδα της EFFE.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου