Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Βρετανοί αριστοκράτες «ξεφορτώνονται» έργα μεγάλων ζωγράφων


Η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αριστοκρατία της Βρετανίας, μέλη της οποίας το τελευταίο διάστημα ψάχνουν για ρευστό πωλώντας πίνακες μεγάλων ζωγράφων που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αριστοκρατικές οικογένειες πωλούν τους πίνακες –τους οποίους απέκτησαν κατά τον 18ο αιώνα- προκειμένου να χρηματοδοτήσουν εργασίες αποκατάστασης στις ιστορικές κατοικίες τους και για να επενδύσουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον των ακινήτων τους.

Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε ιδιωτικές δημοπρασίες που πραγματοποιούν οίκοι δημοπρασιών και καταλήγουν σε χέρια ιδιωτών, αφού οι τιμές τους είναι απλησίαστες για τα μουσεία και τις πινακοθήκες της χώρας.

Σύμφωνα με το Art Newspaper, ο Κόμης του Ντέρμπι πουλά δυο πίνακες του Bernardo Bellotto προς 20,5 εκατ. στερλίνες, ενώ η οικογένεια Howard, απόγονοι του Κόμη του Κάρλαϊλ ανακοίνωσε πρόσφατα πως πουλά και αυτή πίνακα του Bellotto μέσω της Sotheby’s στις 8 Ιουλίου (η εκτιμώμενη τιμή είναι 2,5-3,5 εκατ. στερλίνες). Ο Bellotto ήταν ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες της βρετανικής αριστοκρατίας και έργα του βρίσκονται στα χέρια αριστοκρατών για περισσότερα από 200 χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Κόμης του Ρόουζμπερι πούλησε πίνακα του Turner μέσω της Sotheby’s προς 30,3 εκατ. στερλίνες (ο πίνακας αγοράστηκε από ανώνυμο αγοραστή, που φημολογείται ότι ήταν από το εξωτερικό).

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο, ο Δούκας του Νορδάμπερλαντ προχώρησε σε μεγάλη πώληση πινάκων και διακοσμητικών έργων μέσω της Sotheby’s, στην οποία περιλαμβάνονταν ρωμαϊκό άγαλμα της Αφροδίτης του 1ου αι. μ. Χ. (9,4 εκατ. στερλίνες) και πίνακας του Giovanni da Rimini του 1300 (5,7 εκατ. στερλίνες).

Τον ίδιο μήνα, ο Κόμης του Γουόργουικ πούλησε οκτώ μεγάλους πίνακες, και αυτός μέσω της Sotheby’s, συγκεντρώνοντας συνολικά 8,8 εκατ. στερλίνες.

Ο Βαρόνος Burton πούλησε πίνακα του Reynold’s μέσω του οίκου Christie’s προς 4,8 εκατ. στερλίνες τον Ιούλιο του 2014, που κατέληξε σε χέρια ανώνυμου αγοραστή.

Στα τέλη του 2013, ο Δούκας του Μπέντφορντ προχώρησε σε ιδιωτική πώληση σε ανώνυμο ξένο συλλέκτη πίνακα του Poussin προς 14 εκατ. στερλίνες, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η υποκόμμισα Hambleden πούλησε πίνακα του Claude Lorrain προς 5,1 εκατ. στερλίνες σε δημοπρασία της Christie’s.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου