Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σε νέο ρεκόρ δημοπρασίας στοχεύει η Christie’s


Μια νέα σελίδα στην ιστορία του φαίνεται πως επιχειρεί να γράψει ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, που βγάζει σήμερα στο «σφυρί» τον πίνακα του Pablo Picasso Les Femmes d’Alger (Version “O”) (1955) με εκτιμώμενη τιμή 140 εκατ. δολάρια.

Στόχος του οίκου είναι θα θέσει ρεκόρ δημοπρασίας όχι μόνο για τον καλλιτέχνη (η υψηλότερη τιμή για έργο του κατεγράφη τον Μάιο του 2010, στα 106,5 εκατ. δολάρια), αλλά και για οποιοδήποτε έργο σε δημοπρασία, αναφέρει το Artnet News. Μέχρι σήμερα, η υψηλότερη τιμή που έχει δοθεί για έργο, ήταν τα 142 εκατ. ευρώ για τα τρίπτυχο του Francis Bacon, “Three Studies of Lucian Freud”, που πωλήθηκε από την Christie’s το 2013.

Ενώ, όμως, ο Picasso θεωρείται σύμβολο του μοντερνισμού, ωστόσο το αριστούργημά του δεν θα προφερθεί στη δημοπρασία Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας τέχνης της 13ης Μαΐου, αλλά σήμερα, στο πλαίσιο ενός «επιμελημένου» event που ο οίκος τιτλοφορεί «Looking Forward to the Past», που υπόσχεται «μια ξεχωριστή και δυναμική ματιά σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους και επαναστατικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα» -όπως αναφέρει ο οίκος στην ιστοσελίδα του- όπου θα παρουσιαστεί το πώς οι καλλιτέχνες αναζητούσαν έμπνευση από την ιστορία της τέχνης.

Στη σημερινή δημοπρασία θα περιλαμβάνεται και γλυπτό του Alberto Giacometti, με εκτιμώμενη τιμή στα 130 εκατ. δολάρια, που ενδεχομένως να θέσει και εκεί νέο ρεκόρ για δημοπρατούμενο γλυπτό.

Μετά το event αυτό θα ακολουθήσει η δημοπρασία Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης, όπου όμως το συνολικά εκτιμώμενα έσοδα είναι σχετικά χαμηλά –μόλις 160 εκατ. δολάρια.

Πάντως, η απόφαση του οίκου να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη δημοπρασία όχι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου –όπως συνηθίζεται- αλλά στις 14 του μήνα, και μάλιστα χωρίς να ανακοινώσει τους λόγους της αλλαγής αυτής, προκαλεί προβληματισμό.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου