Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

"Ego": Έκθεση της Πηνελόπης Σχιζοδήμου στην Art Zone 42


Την Πέμπτη 7 Μαϊου, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42 η ενότητα έργων της εικαστικού Πηνελόπης Σχιζοδήμου, με τίτλο ‘EGO’.


Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά έργα, τα οποία απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες, γυναικείες και σπανιότερα αντρικές, αποδωσμένες με μια ποιητική ματιέρα, η οποία αποκρυπτογραφεί την ουσία των πραγμάτων που έγκειται πέρα από την σαρκική - υλική υπόστασή τους.

Η εικαστικός αφουγκράζεται τη σημασία αλλά και τη δραματικότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, τους άγραφους νόμους που μπορεί να διέπουν την ξεχωριστή σχέση κάθε άντρα και γυναίκας, οπτικοποιώντας έτσι αληθινά ψυχογραφήματα.

Ο τίτλος της έκθεσης ‘EGO’ δεν παραπέμπει μονάχα στον προσωπικό κόσμο της Πηνελόπης Σχιζοδήμου, αλλά δηλώνει και τον εγωισμό που τροφοδοτεί και χαράσσεται στις εγκόσμιες διαδρομές της ζωής. Έχει διττή σημασία, υποδηλώνοντας τη δύναμη του εαυτού μας και την υπεροχή του, που είτε επιβιώνει, είτε αναλώνεται και χάνεται στο βάρος του έρωτα.

Οι φιγούρες της εικαστικού, απεικονίζονται συχνά αφαιρετικές, στη χρωματική κλίμακα του γκρι, του μαύρου και του κόκκινου, ένα κόκκινο που υποδηλώνει το πάθος, την ένταση της στιγμής, την έριδα αλλά και την αγάπη ταυτόχρονα. Οι γυναίκες της είναι σκεπτόμενες, δυναμικές και ευαίσθητες. Ενίοτε αποφεύγουν να σηκώσουν το βλέμμα τους πέρα από τα όρια του πίνακα ή να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά τους για να μην αποκαλυφθούν αιώνια μυστικά τους. Είναι διαχρονικές, καθώς εναγκαλιάζουν τη σκέψη κάθε γυναίκας, τις φοβίες της και τις προσδοκίες της.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πηνελόπη Σχιζοδήμου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1957. Από το 1978-1982 έκανε καλλιτεχνικές σπουδές ζωγραφικής στο ΄Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο Βόλου’ με την Ντόρα Λιβανού. Από το 1998 υπήρξε μαθήτρια του Θεόδωρου Πάντου. Απο το 1981-1985 δίδαξε ζωγραφική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά, λάδια, ακουαρέλες, σινική μελάνη, τέμπερες και κάρβουνο.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα σύγχρονα ρεύματα και τις τάσεις που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια. Από την αναπαραστατική ζωγραφική, τον ιμπρεσιονισμό, την αφαίρεση, τον κυβισμό, το σουρεαλισμό στα οποία προσθέτει ωστόσο την προσωπική της σφραγίδα, την αλληγορία και τα δικά της συμβολιστικά στοιχεία. Στα έργα της αφηρημένης απεικόνισης το χρώμα τοποθετείται στην επιφάνεια με χοντρό πινέλο, σε μεγάλες ποσότητες, παίρνοντας έτσι έναν ανάγλυφο χαρακτήρα, που δίνει πλούσιες εκφραστικές δυνατότητες στο θέμα, αφού αποτυπώνει τις κινήσεις της δημιουργού. Αυτή η προνομιακή ζωγραφική συντελεί ιδιαίτερα στην αυτονόμηση του έργου, στη δυναμική απεικόνιση του θέματος και δημιουργεί ιδιαίτερες εκφράσεις, καθώς αποκαλύπτει στοιχεία μιας προσωπικής διεργασίας.

Στις συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές η καλλιτέχνης αποδίδει τα πρόσωπα εξπρεσιονιστικά, με έντονες χρωματικές αντιθέσεις και αφαιρετική διάθεση, με εξαιρετικά λιτή χρήση των χρωμάτων. Ζωγραφίζει φιγούρες ,συχνά μοναχικές, οι οποίες διακρίνονται για τη σχεδιαστική ευχέρεια και την ιδιαίτερη χρωματική ένταση. Με πινελιά πυκνή, χρώματα έντονα και φασματικά ευαίσθητα περάσματα, μελετημένη απόδοση και καθαρή διαγραφή των τόνων, τοποθετεί τις μορφές της σε έναν απροσδιόριστο χώρο-περιβάλλον, επιχειρώντας ψυχογραφικές και υπαρξιακές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του ανθρώπου. Τα γυμνά της στερημένα από κάθε φλυαρία και οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση, απογυμνωμένα από άχρηστες λεπτομέρειες και περιττά στοιχεία, αποτυπώνουν με ενάργεια και ένταση τις εσώτερες καταστάσεις, μετουσιώνουν τα πρόσωπα σε πνεύμα, εμβαθύνουν την ουσία και προσδίδουν ιερότητα σε στιγμές οικείες και βαθιά προσωπικές.

Η Πηνελόπη Σχιζοδήμου εξακολουθεί να δημιουργεί και συμμετέχει με την ακαταπόνητη προσπάθειά της στη διαμόρφωση της εικαστικής δημιουργίας τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όσο και στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας. Έχει βραβευτεί κατά καιρούς σε Πανελλήνιες εκθέσεις και από Πολιτιστικούς Συλλόγους. Το 1978 έκανε την πρώτη της έκθεση την οποία ακολούθησαν άλλες 30 εκθέσεις στο εσωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Το 2000 έκανε έκθεση στο Σπρίνγκφηλντ της Βοστώνης και το 2002 στις Βρυξέλλες. Από το 2002 συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις που γίνονται στη Μότολα της Ιταλίας. Εχει παρουσιάσει το έργο της σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 7 Μαḯου
έως και το Σάββατο 30 Μαḯου 2015.

Ωράριο λειτουργίας:

ΤΡ./ΠΕΜ./ΠΑΡ.: 11.00 – 15.00 & 18.00-21.00
ΤΕΤ.& ΣΑΒ.: 11.00 – 15.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου