Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Σε έκθεση οι φωτογραφίες των ‘κρυμμένων’ αντικειμένων της Frida Kahlo


Για 50 χρόνια, τα προσωπικά αντικείμενα και η πολύχρωμη γκαρνταρόμπα της Frida Kahlo ήταν κρυμμένα σε ένα μπάνιο. Ο σύζυγός της, Diego Riviera τα αποθήκευσε στο σπίτι τους στη πόλη του Μεξικού μετά το θάνατο της από πνευμονία το 1954 και όρισε το δωμάτιο να παραμείνει σφραγισμένο για 15 χρόνια μετά το θάνατο της.


Ο Rivera πέθανε το 1957 και το δωμάτιο παρέμεινε κλειστό μέχρι το 2004, όταν το μουσείο Frida Kahlo -που στεγάζεται στο παλιό σπίτι του ζευγαριού- ξεκίνησε την καταχώρηση του περιεχομένου του και κάλεσε την Ishiuchi Miyako να φωτογραφήσει περισσότερα από 300 αντικείμενα.

Αυτές οι φωτογραφίες παρουσιάζονται σήμερα σε μια έκθεση στο Λονδίνο και απεικονίζουν κορσέδες, παπούτσια, γυαλιά ηλίου καθώς και ενδυμασίες που χρησιμοποιήθηκαν από την Kahlo για να κρύψει την δυσμορφία της μετά την πολιομυελίτιδα και το καταστροφικό ατύχημα στο λεωφορείο.

«Ήμουν πολύ νευρική όταν ήρθα αντιμέτωπη με τα πράγματα της αλλά… σιγά σιγά ήταν σαν να ήρθα σε επικοινωνία μαζί της» δήλωσε η Miyako στο Reuters, η οποία στο παρελθόν είχε φωτογραφήσει αντικείμενα των θυμάτων της Χιροσίμα. «Είδα την αίσθηση της θλίψης στο υπάρχοντά της… Η Frida πέθανε πριν αρκετό καιρό και δεν υπήρχε κανείς να φορέσει τα ρούχα της. Ήταν η ίδια θλίψη που είδα στις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στη Χιροσίμα» πρόσθεσε.

Στην ηλικία των έξι, η Frida Kahlo αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο ενώ στα 18 της χρόνια, ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε με αποτέλεσμα να σπάσει τη σπονδυλική της στήλη σε τρία σημεία.

Τα έργα της –κυρίως πορτρέτα του εαυτού της- απεικονίζουν την παράδοση του Μεξικού και είναι παγκοσμίως γνωστά για την γυναικεία φόρμα και εμπειρία τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται στη Michael Hoppen gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου