Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Επεστράφη το πρώτο έργο από τη συλλογή Gurlitt


Το πρώτο έργο από την αμφιλεγόμενη συλλογή έργων τέχνης του Cornelius Gurlitt επεστράφη πριν από λίγες ημέρες στους κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη του.

Το «Femme assise dans un fauteuil» του Henri Matisse ανακαλύφθηκε –σε ένα καφάσι με ντομάτες!- στο διαμέρισμα του Gurlitt στο Μόναχο το 2012, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper. Ο πίνακας είχε κλαπή από τον γάλλο έμπορο τέχνης Paul Rosenberg από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι γερμανικές αρχές είχαν βρει αυτό, καθώς και περίπου άλλα 1.300 έργα καλλιτεχνών όπως ο Picasso, ο Renoir και ο Pissarro κατά τη διάρκεια φορολογικής έρευνας. Μεγάλο μέρος της συλλογής είχε συγκεντρωθεί από τον πατέρα του Gurlitt, τον έμπορο τέχνης Hildebrand Gurlitt, και θεωρείται ότι ήταν έργα που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις διότι κωλυσιεργούσε στο θέμα της επιστροφής των έργων. Αν και η συλλογή βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ωστόσο οι γερμανοί αξιωματούχοι κράτησαν μυστική την ανακάλυψη, μέχρις ότου την αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Focus τον Νοέμβριο του 2013.

Η κυβέρνηση ανέθεσε τότε σε Ομάδα Εργασίας την μελέτη της συλλογής, όμως περισσότερο από έναν χρόνο μετά, η Ομάδα έχει αναγνωρίσει μόνο τέσσερα έργα που θα πρέπει να επιστραφούν. Εν τω μεταξύ, οι διαφωνίες ως προς την περιουσία του Gurlitt μετά τον θάνατό του έχουν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου