Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

7o Φεστιβάλ ΛΕΑ: Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα


Με τον τίτλο «Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα» (La magia de la literatura iberoamericana conquista Grecia), το Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις (Φεστιβάλ ΛΕΑ), δίνει το «παρών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 2015, από σήμερα έως τις 20 Ιουνίου και από τις 16 έως 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη.

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ με την παρουσία του για 7η συνεχή χρονιά, έρχεται να διατηρήσει τη θέση του στην πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού, γιορτάζοντας με πλούσιες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ ελληνικής και ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας. Η «συνάντηση» 14 εθνών σε αυτή τη γιορτή διαπολιτισμικού διαλόγου φέρνει κοντά πεντακόσια εκατομμύρια ισπανόφωνους από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Το 7ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις», διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΕΑ Φεστιβάλ – διαπολιτισμική ανάπτυξη, το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κούβας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας, και την Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ιταλία, τα Επίτιμα Προξενεία της Παραγουάης και του Ισημερινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων της Ελλάδας και για 6 μέρες, από τις 15 έως τις 20 Ιουνίου, παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μία μεγάλη πολιτιστική γιορτή που θα φιλοξενήσει πολυαναμενόμενες και δημοφιλείς προσωπικότητες του πολιτισμού απ’ όλο τον κόσμο.

Για το 2015, το Φεστιβάλ ΛΕΑ θα φιλεξενηθεί σε πολλούς χώρους πολιτισμού στρατηγικής σημασίας -σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη- όπως η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», η Στοά του Βιβλίου, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Polis Art Café, το βιβλιοπωλείο PUBLIC στο Σύνταγμα και στην Θεσσαλονίκη, το Abanico, το Art bar Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη, το Sinú Artefactos και το El Galpón.

Τιμητικές εκδηλώσεις για εμβληματικές προσωπικότητες

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εδουάρντο Γκαλεάνο.

Στην πόλη της Αθήνας, το Φεστιβάλ ΛΕΑ επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στην «Τεχνόπολη», στο μέρος από όπου ξεκίνησε. Την πρώτη μέρα, μια από τις εναρκτήριες εκδηλώσεις είναι ένα αφιέρωμα στο έργο και την προσωπικότητα του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García Márquez), πατριάρχη του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού, που άλλαξε τους κανόνες της κλασικής λογοτεχνίας.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος και οι Κολομβιανοί Ουίλιαμ Οσπίνα, αρθρογράφος και επιμελητής της αυτοβιογραφίας του Μάρκες, μαζί με τον Δάσο Σαλντίβαρ, συγγραφέα της πρώτης βιογραφίας του, θα συζητήσουν γύρω από τις διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του, ένα χρόνο μετά το θάνατο του νομπελίστα λογοτέχνη.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ θα γίνει αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, που δικαίως θεωρείται η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής, τον Εδουάρντο Γκαλεάνο, που απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015. Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς θα μας εξιστορήσουν την προσωπική τους εμπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα με το αφιέρωμα υπό τον τίτλο Ο δικός μου Γκαλεάνο.

***Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου