Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αυξάνεται η ζήτηση για Σοβιετικά έργα τέχνης


Ο Ιωσήφ Στάλιν δημιούργησε τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό με διάταγμά του το 1932, με στόχο να δοξάσει τον κομμουνισμό μέσω της τέχνης. Και τώρα οι ρώσοι καπιταλιστές σπεύδουν να αγοράσουν έργα των ζωγράφων εκείνων που κάποτε ονομάστηκαν «μηχανικοί της ψυχής».

Η αύξηση του πατριωτισμού λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο την Ουκρανία από τη μία και η αίσθηση της νοσταλγίας από την άλλη, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης έργων της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο μεγιστάνας του τομέα των μεταφορών Andrey Filatov υποστηρίζει πως τα έργα του Σοβιετικού επαναστατικού ρομαντισμού προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές άλλων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Pablo Picasso και ο Paul Gauguin. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες από τις επενδύσεις του έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο, αυξάνοντας την αξία της συλλογής του στα 500 εκατ. δολάρια.

«Είναι η πιο επικερδής επένδυση που μπορείτε να φανταστείτε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε πρόσφατα έκθεση με δημιουργίες της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –μεταξύ των οποίων και ένα πορτραίτο του Στάλιν που φιλοτεχνήθηκε το 1940. Όπως επισήμανε, σοβιετικά έργα τέχνης που αγοράζονται τώρα προς 1 εκατ. δολάρια, μπορούν να έχουν «δεκαπλάσια» απόδοση.

Τιμές ρεκόρ στις δημοπρασίες

Οι πωλήσεις στις δημοπρασίες ρωσικής τέχνης στο Λονδίνο, που πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και που προσελκύουν κυρίως ρώσους πλειοδότες, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Την χρονιά εκείνη, έργο του Kazimir Malevich πωλήθηκε σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη προς 60 εκατ. δολάρια –ποσό ρεκόρ για ρώσο καλλιτέχνη.

Σε δημοπρασίες που πραγματοποίησαν πέρυσι οι Christie’s, Sotheby’s και McDougalls, πωλήθηκαν έργα ρωσικής τέχνης ύψους 95 εκατ. στερλινών (146 εκατ. δολαρίων).

Και καθώς τα ρεκόρ στον κόσμο της τέχνης σπάνε το ένα μετά το άλλο, οι επενδυτές βλέπουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον δείκτη των Δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Bloomberg, οι κορυφαίοι 400 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν κατά 275 δις. δολάρια τον πλούτο τους φέτος μέχρι τις 27 Μαΐου, αυξάνοντας την αξία τους στα 4,3 τρις. δολάρια. Οι 20 πλουσιότεροι Ρώσοι, μάλιστα, έχουν πάει ακόμα καλύτερα, καθώς έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 15% στα 210 δις. δολάρια.

Στις 11 Μαΐου, πίνακας που Picasso πωλήθηκε προς 179,4 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία, ενώ πίνακας του Gauguin φέρεται να αγοράστηκε προς 300 εκατ. δολάρια σε ιδιωτική πώληση τρεις μήνες νωρίτερα.

Καθώς τα έργα Ρώσων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα είναι πιο δυσεύρετα, όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρέφονται προς τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό για λόγους που δεν είναι μόνο εμπορικοί, σχολιάζει η Christina Krasnyanskaya, ιδιοκτήτρια της Heritage gallery της Μόσχας, η οποία ειδικεύεται στην σοβιετική τέχνη. Κατά την ίδια, η σοβιετική τέχνη ήταν ξεχασμένη για πολλά χρόνια, όμως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο για λόγους «νοσταλγίας».

Αν και έργα Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού δεν έχουν πωληθεί ποτέ για περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια, ωστόσο η αγορά έχει μεγάλες «προοπτικές» τις επόμενες δυο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Yury Tyukhtin, ιδιοκτήτη του οίκου δημοπρασιών Sovcom της Μόσχας.

Αξίζει σημειωθεί πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έργα των Aleksandr Deyneka ή του Yuri Pimenov πωλούνταν προς 5.000-50.000 δολάρια, ενώ έργα μετασταλινικών καλλιτεχνών προς 1.000-10.000 δολάρια. Οι τιμές των έργων αυτών άρχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης της Ρωσίας που ήρθε μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία το 2000 και πλέον πολλά από αυτά τα έργα πωλούνται προς αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου