Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Επιχείρηση… λίφτινγκ για τα μουσεία του Βερολίνου


Δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση παλαιών μουσείων, την κατασκευή νέων και για την προσέλκυση διακεκριμένων ταλέντων σχεδιάζει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τον πολιτιστικό τομέα της πόλης.

«Το Βερολίνο ζει από του τουρισμό και οι τουρίστες έρχονται εδώ σε μεγάλο βαθμό για τον πολιτισμό», δηλώνει στο Bloomberg ο Herman Parzinger, πρόεδρος του Prussian Cultural Heritage Foundation, που διαχειρίζεται τα περισσότερα μουσεία της πόλης. «Σήμερα, το Λονδίνο είναι πιο δυναμικό, όμως το Βερολίνο έχει μεγαλύτερη προοπτική».

Στα projects που έχουν ήδη ξεκινήσει περιλαμβάνονται η πλήρης ανακαίνιση μιας εκ των τριών οπερών της πόλης, καθώς και η δημιουργία ενός νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης. Το πρώην βασιλικό παλάτι ξαναχτίζεται και θα φιλοξενεί εκθέσεις που θα διαχειρίζεται ο Neil MacGregor, ο σημερινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς, απουσία άλλων μεγάλων βιομηχανιών (το Βερολίνο ‘έχασε’ την Deutsche Bank και την Siemens μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς κάδους της πόλης. Το 2014 το Βερολίνο δέχθηκε 12 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 10 δις. ευρώ, συνεισφέροντας 8% στην οικονομική δραστηριότητα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης του Βερολίνου. Η πόλη υποστηρίζει πως αυτοί που πάνε για τα μουσεία, τις συναυλίες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου υπό την διεύθυνση του Simon Rattle και για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, δαπανούν περισσότερα απ’ οποιαδήποτε άλλη ομάδα τουριστών.

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη μας», λέει ο γραμματέας πολιτιστικών θεμάτων του Βερολίνου, Tim Renner. «Γι’ αυτό κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να κάνουμε τις πολιτιστικές προσφορές ακόμα πιο ελκυστικές για τους διεθνείς επισκέπτες».

Ο MacGregor θα διαχειρίζεται το Humboldtforum, που θα περιλαμβάνει μουσεία αφιερωμένα στην εθνική τέχνη και την γερμανική επιστήμη. Το κέντρο αυτό θα δημιουργηθεί στο ανοικοδομημένο βασιλικό παλάτι που δυναμιτίστηκε από την κυβέρνηση του Ανατολικού Βερολίνου το 1950. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Το Humboldtforum είναι η τελευταία «προσθήκη» στο Νησί των Μουσείων –ένα νησί που έχει μπει στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO- το οποίο «φιλοξενεί» πέντε μουσεία, με συλλογές που περιλαμβάνουν την προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου Νεφερτίτι και την Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας. Εργασίες θα γίνουν και στο ίδιο το Νησί των Μουσείων, με κόστος 1,5 δις. ευρώ, για τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου που θα συνδέει τα τέσσερα από τα πέντε μουσεία, καθώς και ενός κέντρου επισκεπτών, σχεδιασμένου από τον αρχιτέκτονα David Chipperfield.

Επίσης, το κτήριο Staatsoper, που χτίστηκε για τον Βασιλιά Φρεδερίκο τον Μέγα το 1742 εκσυγχρονίζεται (με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), ενώ το Βερολίνο σχεδιάζει να δαπανήσει 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Παράλληλα, γίνονται εργασίες επέκτασης του Bauhaus Archiv, ενώ σχεδιάζεται μια νέα έκθεση αφιερωμένη στο Βερολίνο, με τίτλο «Metropolis Berlin.

Μέρος του κόστους για όλες τις προαναφερθείσες εργασίες εξασφαλίζεται από φόρο 5% που έχει επιβληθεί από πέρυσι στη διαμονή σε ξενοδοχεία.


Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου