Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το κτήμα Τατοΐου θα μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής


Μέσα στο 2015 το Τατόι βγαίνει και πάλι από τη λήθη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε ολιγοήμερη διαβούλευση το σχέδιο χρήσεων, που αφορά στην αξιοποίηση του.


Η πρόταση, που βασίζεται σε παλαιότερη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας , προβλέπει τη μετατροπή του κτήματος σε πάρκο αναψυχής, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο συνδυασμός Πολιτισμού και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Η ΚΥΑ προβλεπόταν στο προεδρικό διάταγμα για την προστασία της Πάρνηθας, στην περιοχή της οποίας υπάγεται.

Σε ό,τι αφορά το τελικό σχέδιο της ΚΥΑ, στενός συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, ενώ έχουν κατατεθεί αρκετές απόψεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνουν συναντήσεις με τους δήμους και τον Φορέα Διαχείρισης έτσι ώστε στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, να έχουμε καταλήξει στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ».
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν το Τατόι και καταβάλλουν εδώ και χρόνια προσπάθειες για την προστασία και την ανάδειξη ενός μνημείου της Φύσης, του Πολιτισμού και της Αρχιτεκτονικής. Ποιοι είναι αυτοί; Ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι Κτήματος Τατοΐου που αριθμεί 5.000 μέλη. Και οι δύο συμφωνούν σε ποσοστό 70% με το σχέδιο, αλλά έχουν και τις «κόκκινες γραμμές» τους. Ζητούν τροποποιήσεις των προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να προβλεφθούν όλες οι νέες χρήσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Κοινωνία των Πολιτών ιστορικά στεκόταν και θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Πολιτείας, στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου