Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας


Απόφαση για την άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το οποίο είχε καταρρεύσει μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο, έλαβε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αν. Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας και ο Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Δημήτρης Τσιλογιάννης, η κοσμήτορ της Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου, ο καθηγητής Μεταλλευτικής ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, η προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπ. Πολιτισμού Ευγενία Γατοπούλου και η διευθύντρια Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Συμφωνήθηκε κοινό χρονοδιάγραμμα ενεργειών ώστε να ξεκινήσουν πάραυτα οι πρώτες εργασίες στην περιοχή της Πλάκας, με στόχο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016. Υπενθυμίζεται ότι το γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια και είχε χτιστεί τον 18ο αιώνα.

Φορέας υλοποίησης του έργου η περιφέρεια Ηπείρου. Συστήνεται επίσης επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, καθώς και μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την υποδοχή δωρεών και χορηγιών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ ενημέρωσε τον υπουργό για την παρουσίαση μελετών από καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ για το γεφύρι της Πλάκας, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

«Το υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται από την πλευρά του κράτους την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία ενώ δωρητές, όπως η οικογένεια Λούλη, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε δωρεές ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε τη σύμπνοια όλων των εμπλεκομένων φορέων» δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού μετά το πέρας της σύσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου