Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν κλεμμένες αρχαιότητες στις ιταλικές αρχές


Εικοσιπέντε κλεμμένα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αγγεία, τοιχογραφίες και χειρόγραφα που είχαν αφαιρεθεί παρανόμως και βρέθηκαν σε μουσεία, οίκους δημοπρασικών και ιδιωτικές συλλογές, επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Ιταλία.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ένα ετρουσκικό αγγείο ηλικίας 2.500 ετών, διακοσμημένο με δελφίνια, μια μαρμάρινη σαρκοφάγος που επρόκειτο να πουληθεί από γκαλερί της Νέας Υόρκης έναντι του ποσού των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τμήματα τοιχογραφιών που πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί από την Πομπηία.

Κάποια από τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν σε μουσεία, στο Οχάιο και τη Μινεάπολη ενώ άλλα προωθούνταν για πώληση από γνωστούς οίκους δημοπρασιών, όπως οι Sotheby's και Christie's, στους οποίους είχαν δοθεί ψεύτικες διαβεβαιώσεις για την προέλευσή τους. Ορισμένα αντικείμενα είχαν εξαχθεί από την Ιταλία από έναν αρχαιοκάπηλο που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τον Τζάκομο Μεντίτσι ενώ άλλα σχετίζονται με μια έρευνα για αρχαιότητες που εξήχθησαν παρανόμως από τον έμπορο έργων τέχνης Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πολλά έργα επεστράφησαν οικειοθελώς από τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένα. Μια γκαλερί ωστόσο αρνήθηκε να δώσει πίσω τις αρχαιότητες και η υπόθεση οδηγήθηκε σε μια "σκληρή δικαστική διαμάχη", όπως ανέφερε η αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου