Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Νεμέα: Τον δικό του δρόμο απέκτησε ο Στέφανος Μίλλερ


Τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου και του σταδίου της Νεμέας και που έκανε τον χώρο γνωστό στην υφήλιο, τίμησε ο Δήμός της Νεμέας, δίνοντας το όνομά του στον νέο δρόμο που οδηγεί στο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας.

Ο Στέφανος Μίλλερ, που πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος με προεδρικό διάταγμα το 2005, ξεκίνησε της ανασκαφές το 1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο της Νεμέας, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Είναι επίσης ο εμπνευστής της καθιέρωσης των Νέμεων Αγώνων, που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, ενώ τελευταίος του στόχος είναι η ίδρυση σχολής αρχαίου ελληνικού αθλητισμού.

Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2004 αναγνωρίστηκε ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC.

Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου