Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ "συναντά" το Μουσείο Μπενάκη


«ameτρια», «family business» και «Kim Gordon: Noise name paintings and sculptures of rock bands that are broken up» είναι οι τρεις νέες εκθέσεις εγκαινιάζει το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στις 11 και 12 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη.

ameτρια

ameτρια είναι το προνόμιο του δυσανάλογου, του υπερβάλλοντος, της απόρριψης μιας καθολικής προσέγγισης, του σφάλματος που αποδεικνύεται σωστό. Η συνάντηση μεταξύ του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, είχε ως αποτέλεσμα έργα τέχνης και αντικείμενα να γίνουν τεκμήρια μιας ενόρμησης η οποία, ως ακριβής και προσδιορισμένη οντότητα, συμμετέχει στην εξέλιξη της σκέψης.

Αδιαφορώντας εντελώς για τις αξίες της κοινοτικής ζωής, που προωθούν τις αρετές του μέ­τρου και του ευτυχούς μέσου όρου, η αμετρία (dismeasure) αποτελεί έκφραση μιας πρωτογενούς άσκοπης ενόρμησης, η οποία δεν θέλει να έχει, ούτε να μην έχει, και που μοναδική της πρόθεση είναι να ασκείται χωρίς αναστολές. Ο βαθμός της αμετρίας εξαρτάται από το πόσο ακραία είναι η ενόρμηση που εκφράζει.

H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη, η οποία, μέσα από την παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στα κτήρια του μουσείου, αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής.

Η έκθεση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Roberto Cuoghi.

Ομάδα επιμελητών: Nicoletta De Rosa, Alessandro Pasini, Tomaso Piantini, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Διάρκεια:12/06/2015 - 11/10/2015 (ΚΛΕΙΣΤΑ τον μήνα Αύγουστο)
Εγκαίνια: 11/06/2015, ώρα 20:00
Διεύθυνση: Πειραιώς 138, Αθήνα
Εισιτήρια: €6, €3


Family BusinessΤο Family Business ιδρύθηκε το 2012 από τον καλλιτέχνη Maurizio Cattelan και τον επιμελητή και Διευθυντή Εκθέσεων του New Museum Massimiliano Gioni ως ένας εναλλακτικός μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός χώρος που φιλοξενεί πρωτότυπες εκθέσεις ανοιχτές σε κάθε είδους καλλιτεχνικό πειραματισμό και σε ανατρεπτικές μορφές συλλογικότητας.

Ξεκινώντας από έναν μικρό χώρο καταστήματος στην 21η Οδό και τη 10η Λεωφόρο στη γειτονιά των γκαλερί στο Chelsea της Νέας Υόρκης, το Family Business φιλοξένησε πλήθος εκθέσεων, δράσεων και συναυλιών από τον Φεβρουάριο του 2012 ως τον Μάιο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 το Family Business βρήκε νέα στέγη στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, όπου κατασκευάστηκε ειδικά ένας λυόμενος, minimal εκθεσιακός χώρος με αναφορά στην άναρχη δόμηση των αθηναϊκών προαστίων. Τώρα η υβριδική αυτή κατασκευή εγκαθίσταται στην ίδια την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενων εκθέσεων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση νέων μορφών σύγχρονης δημιουργικότητας.

Στη νέα του ενσάρκωση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το Family Business θα διατηρήσει μια συμβιωτική σχέση τόσο με το Μουσείο όσο και με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Στην Αθήνα το Family Business θα παρουσιάσει μια σειρά εκθέσεων μέσω ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων (open call), παρέχοντας μια πειραματική πλατφόρμα διαθέσιμη σε όλους όσους έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν και να προτείνουν. Μέσα από αυτή την ευέλικτη δομή, το Family Business θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και στους φιλότεχνους να εμπλακούν στις εκθέσεις, καθώς και να γνωρίσουν νέους φίλους, νέες «οικογένειες» και ένα ευρύτερο κοινό.

Οι εκθέσεις που θα φιλοξενεί το Family Business θα εκτείνονται πέρα από τα εικαστικά και σε άλλους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Τα επιλεγόμενα μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης έργα θα εναλλάσσονται σε τακτή βάση και θα παρουσιάζονται μέσα ή γύρω από τον μοναδικής σχεδίασης χώρο που θα εγκατασταθεί στην καφετέρια του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Τον Ιούνιο του 2015, ως προοίμιο στο πρόγραμμα ανοιχτών προτάσεων, το Family Business θα παρουσιάσει το “DIRTY LINEN,” μια πρόταση από την Myriam Ben Salah, επιμελήτρια ειδικών έργων και πολιτιστικών προγραμμάτων στο Palais de Tokyo και ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Family Business. Σχεδιασμένο ως μιας μικρής κλίμακας έρευνα σε θέματα ατίμωσης και σκανδάλων, το “DIRTY LINEN” εξετάζει την οικογένεια ως ένα κουβάρι ατόμων και σχέσεων που περιλαμβάνει πραγματικούς οικογενειακούς δεσμούς όσο και ευρύτερες εθνικές και διεθνείς σχέσεις που γίνονται πιο εμφανείς κατά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Βγάζοντας τα ‘άπλυτα στη φόρα’, η έκθεση επιχειρεί να αποτρέψει το κακό μάτι από το σπίτι της Οικογένειας [Family] ώστε να μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή με τις υποθέσεις της [Business].

Μετά το τέλος του “DIRTY LINEN,” τα έργα που θα παρουσιαστούν στον χώρο του Family Business θα επιλεγούν συλλογικά από μέλη του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Μουσείου Μπενάκη και του Family Business. Θα γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης, αρχίζοντας από τον Ιούνιο του 2015 και συνεχίζοντας με μια ροή προτάσεων. Η επιτροπή επιλογής θα εξετάζει ανά τακτά διαστήματα τις αιτήσεις, ενώ η πρώτη επιλογή θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2015 στον χώρο του Family Business στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Διάρκεια: 12/06/2015 - 11/10/2015 (ΚΛΕΙΣΤΑ τον μήνα Αύγουστο)
Εγκαίνια: 11/06/2015, ώρα 20:00
Διεύθυνση: Πειραιώς 138, Αθήνα (Πωλητήριο)
Είσοδος ελεύθερη


Kim Gordon: Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands that are broken up 


H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη, η οποία, μέσα από την παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στα κτήρια του μουσείου, αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από τα “Noise Paintings” της Kim Gordon, καθώς και μια σειρά νέων έργων της καλλιτέχνιδας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η Kim Gordon θα παρουσιάσει μια μουσική performance με τους Body/Head (12.06.2015, 20:00).

Τα εικαστικά έργα της Kim Gordon έχουν συχνές αναφορές στις πρακτικές της σε άλλους τομείς. Τα “Νoise Paintings” προβάλλουν το είδος της μουσικής την οποία συμβολίζουν και αρχίζει να αναδύεται ένα πλέγμα αναφορών μεταξύ της πνευματικής ιδιοκτησίας, της οπτικοποίησης και της αμφίδρομης επίδρασης της ποιητικής επικοινωνίας. Οι πίνακες είναι με έναν τρόπο προφητικοί, καθώς οι λέξεις που παρουσιάζουν είναι αποκομμένες από τα αρχικά τους συμφραζόμενα και υπάρχουν μόνο στο επίπεδο της καθαρής οπτικής γλώσσας, χωρίς πληροφοριακό περιεχόμενο, πέρα από τις εικονιστικές και συγκειμενικές τους ιδιότητες.

Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη μετατρέπεται σε μνημείο στα συγκροτήματα που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία (dissonance) και τις διάφορες πλευρές αυτού που σήμερα ονομάζεται noise music. Οι καμβάδες στα τελάρα αντιπροσωπεύουν συγκροτήματα noise μουσικής, ενώ τα γλυπτά στο δάπεδο είναι ονόματα συγκροτημάτων που δεν υπάρχουν πλέον και που χρησιμοποιούσαν τη δυσαρμονία - ένα μουσικό στοιχείο που ανάγεται στους Φουτουριστές.

Διάρκεια:13/06/2015 – 30/08/2015
Εγκαίνια: 12/05/2015, 20:00
Διεύθυνση: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας
Εισιτήρια: € 5, € 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου