Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ελβετία: Μπαίνει... χλιαρά στη «μάχη» κατά του ξεπλύματος χρήματος στην αγορά τέχνης


Τον Δεκέμβριο του 2014 το Ελβετικό κοινοβούλιο, ενδίδοντας στις διεθνείς πιέσεις, πέρασε νέες νομοθεσίες για την αυστηροποίηση των κανονισμών κατά του ξεπλύματος χρήματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο νόμος για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε Ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα, αύξησε το επίπεδο παρακολούθησης πολιτικών και αξιωματούχων όπως αυτών που συνελήφθησαν στο σκάνδαλο της FIFA, χαρακτηρίζοντάς τους «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα».

Σύμφωνα με το Swissinfo.ch, από τις 26 Ιανουαρίου η αναθεωρημένη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος θα θεωρεί τις σοβαρές φορολογικές παραβάσεις γενεσιουργά αδικήματα για το ξέπλυμα χρήματος, βάζοντας τέλος στον διαχωρισμό μεταξύ της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, διαχωρισμό για τον οποίον η χώρα είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις.

Ωστόσο, πιο αμφιλεγόμενη είναι η νομοθεσία που, αρχής γενομένης από το 2016, θα περιορίζει τις συναλλαγές σε ρευστό στα 100.000 ελβετικά φράγκα, η οποία ουσιαστικά βάζει στο στόχαστρο την αγορά τέχνης (αν και το όριο αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το όριο των 7.500 ευρώ που έχει θέσει η ΕΕ και των 10.000 δολαρίων στις ΗΠΑ για την πολιτιστική ιδιοκτησία).

Όλες οι πληρωμές που ξεπερνούν το όριο του ρευστού θα γίνονται «μέσω πιστωτικής κάρτας, διαφορετικά ο πωλητής θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της δέουσας επιμέλειας. Είτε ο πωλητής δεν θα το δέχεται ή θα πρέπει να ζητά επιπλέον πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζει τη νόμιμη προέλευση των καταβαλλόμενων κεφαλαίων», σύμφωνα με τον Stiliano Ordolli, επικεφαλής της Ελβετικής υπηρεσίας αναφοράς υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.

«Χειραγώγηση, συγκρούσεις συμφερόντων και αδιαφάνεια: αυτό που συμβαίνει στην αγορά τέχνης, με τις πληρωμές σε ρευστό, μου θυμίζει την μυστικότητα που περιέβαλε τον τραπεζικό τομέα πριν από 30 χρόνια», σχολιάζει η Monika Roth, δικηγόρος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης. «Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όμως κανένας δεν θέλει να σκεφτεί τις συνέπειες».

«Αυτό όμως δεν αρκεί», τονίζει, αναφερόμενη στο όριο που επιβάλλεται στις συναλλαγές σε ρευστό. «Πρέπει να υπάρξει πραγματική ρύθμιση της αγοράς τέχνης, για την προστασία των τίμιων εμπόρων. Οι μεγάλοι παίκτες όπως η Art Basel θα πρέπει να το σκεφτούν, διότι όταν επιλυθεί το θέμα της τραπεζικής μυστικότητας, η προσοχή θα στραφεί στον κόσμο της τέχνης και αυτό πραγματικά θα πονέσει».

Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην επικεφαλής του Freeport και εμπόρου τέχνης Yves Bouvier, άνοιξε επίσης τη συζήτηση για τις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» που ενδεχομένως πραγματοποιούνται στα freeports της Ελβετίας. Τα freeports δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα για την αποθήκευση αγαθών σε transit και σήμερα έως και το 40% των εμπορευμάτων που φυλάσσονται εκεί είναι πολιτιστική ιδιοκτησία.

Το 2014 ομοσπονδιακή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτές οι ειδικές τελωνιακές ζώνες ακμάζουν και σήμερα αξίζουν 100 δις. Ελβετικά φράγκα». Συνέστησε, δε, την εφαρμογή αυξημένων τελωνειακών ελέγχων, όμως η Ελβετική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κάποια στρατηγική για το θέμα.


Πηγή: Swissinfo
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου