Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Πρόγραμμα χορηγιών για απειλούμενους καλλιτέχνες σε εμπόλεμες ζώνες


Ένα νέο πρόγραμμα που στόχο έχει τη διάσωση καλλιτεχνών στις εμπόλεμες ζώνες λανσάρει ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από τις υποτροφίες Fullbright.

Το Artist Protection Fund είναι ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα, του οποίου ηγείται το Institute of International Education και χρηματοδοτείται με 2,79 εκατ. δολάρια από το Andrew W. Mellon Foundation. Προσφέρει χορηγίες σε απειλούμενους καλλιτέχνες και τους μεταφέρει σε πανεπιστήμια ή κέντρα τέχνης πιο φιλικών ξένων χωρών.

Το πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα παρόμοιας πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει το Ινστιτούτο το 2002, για ακαδημαϊκούς που βρίσκονταν υπό απειλή. Το Scholar Rescue Fund έχει μέχρι στιγμής δώσει χορηγίες σε πάνω από 600 ακαδημαϊκούς από 53 χώρες.

Το Ίδρυμα αποφάσισε να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα έχοντας λάβει αιτήσεις από καλλιτέχνες –μεταξύ των οποίων και δυο μουσικοί από τη Συρία-των οποίων απειλούνταν η ζωή, οι οποίοι όμως δεν ήταν επιλέξιμοι για το Scholar Rescue Fund. Για να καλυφθεί το κενό, το Artist Protection Fund στοχεύει σε καλλιτέχνες που έχουν υποστεί διώξεις λόγω των έργων ή των πεποιθήσεών τους.

Οι αιτήσεις δεν έχουν ακόμα ανοίξει, όμως οι καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν online εγγραφή προκειμένου να ενημερωθούν όταν θα ανοίξουν οι αιτήσεις.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου