Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αναβολή δημοπρασίας της Christie’s ζήτησε ο ιρλανδός υπουργός Τεχνών


Προς αναβολή βαίνει η δημοπρασία έργων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Rubens και ο Guardi, που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν τον Ιούλιο από τον οίκο Christie’s

Πρόκειται για επτά πίνακες, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 5,3-7,9 εκατ. στερλινών ήταν μέρος της συλλογής πινάκων που είχε δωρίσει π Alfred Beit το 1976 –μαζί με την οικία Rossborough, ένα από τα σπουδαιότερα εξοχικά σπίτια της Ιρλανδίας- Alfred Beit Foundation. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δίδονταν σε κληροδότημα που έχει αναλάβει τη φροντίδα της συγκεκριμένης οικίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, η απόφαση για τη δημοπράτηση των έργων αυτών –που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου- προκάλεσε αντιδράσεις από διάφορες ομάδες, ενώ ιδιώτες Ιρλανδοί δωρεοδότες προσφέρθηκαν να αγοράσουν τους πίνακες αυτούς προκειμένου, όπως εικάζεται, να δανείσουν τους πίνακες αυτούς στο Russborough ή την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας.

Μετά την κίνηση αυτή, ο υπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιρλανδίας ζήτησε την αναβολή της δημοπρασίας. Η επικεφαλής του Ιδρύματος δήλωσε πως θα συστήσει στο διοικητικό συμβούλιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον οίκο προκειμένου να αναβληθεί η πώληση, αποσύροντας τα έργα από τη δημοπρασία του Ιουλίου. Με την ακύρωση, θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση 1,4 εκατ. στερλινών στην Christie’s για την αθέτηση της συμφωνίας.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου