Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

“Dirty Corner": O Anish Kapoor υπερασπίζεται τον «κόλπο της βασίλισσας που ήρθε στην εξουσία»


Ο Βρετανός γλύπτης Anish Kapoor υπερασπίστηκε το έργο τέχνης με τίτλο «Dirty Corner» που τοποθετήθηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών, το οποίο πολλοί αποκάλεσαν ως «πρόστυχο» και «σιχαμερό». 


Η τεράστια εγκατάσταση βρίσκεται ακριβώς έξω από το παλάτι και σύμφωνα με τον δημιουργό της, Anish Kapoor -σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό τύπο- συμβολίζει «τον κόλπο της βασίλισσας που ήρθε στην εξουσία». Ωστόσο, μετά τα μεγάλα «παράπονα», ο καλλιτέχνης δήλωσε πως ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει το έργο διαφορετικά.

«Έχω μπερδευτεί. Ένας μεγάλος κόλπος και ένα παλάτι» δήλωσε ένας Γερμανός τουρίστας. «Το παλάτι είναι ένα από τα πιο φημισμένα στο Παρίσι και ήθελα να το δω. Και είδα αυτή την εγκατάσταση, αυτό το γλυπτό και δεν ξέρω τι είναι» πρόσθεσε.

«Όταν σκέφτεσαι ότι θα έρθεις στις Βερσαλλίες, περιμένεις να δεις αυτό το κλασσικό το γαλλικό στυλ, ίσως κάποιο άγαλμα ενός Ρωμαίου θεού αλλά αυτό που είδα ήταν κάτι πρόστυχο και χυδαίο» δήλωσε η Αμερικανίδα τουρίστρια Megan.


Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έφερε πολλά αρνητικά σχόλια ωστόσο ‘χειροκροτήθηκε’ από τις γυναικείες παρουσίες στα γαλλικά ΜΜΕ.

«Ένα έργο έχει πολλές ερμηνευτικές δυνατότητες» δήλωσε ο Kapoor στη συνέντευξη του. «Αναπόφευκτα, κάποιος ‘συναντάει’ το σώμα μας και το σώμα μας έχει ένα ορισμένο επίπεδο σεξουαλικότητας. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό».

Ο Anish Kapoor είναι πρώην νικητής του μεγάλου βραβείου Turner και του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: BBC, Reuters
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου